TAJNI SASTOJAK SA JUGA SRBIJE ZA AJVAR: Dodajte bar u neku teglu, NEĆETE SE POKAJATI! (FOTO)

14. 10. 2021. 000000 14:30

Foto: A. M.

Mnoge domaćice spremne su da odvoje čitav dan da bi za svoju porodicu pripremile delikatesnu zimnicu - ajvar!

Većina ima svoj tradicionalni recept, najčešće nasleđen od mame ili bake. Makedonski ajvar se smatra "kraljem" zimnice, a na jugu Srbije on se redovno sprema od čiste paprike, bez ikakvih dodataka, pa ga svi volimo.

Međutim, nije retkost ni da kuvarice eksperimentišu sa novim receptima - za ljubitelje presne hrane, imamo i predlog kako da ajvar naprave od svežih paprika.

U ajvar se može dodati i plavi patlidžan, ali najpikantniji tajni sastojak je svakako - ren! Predlažemo da obavezno probate, jer ne morate da menjate svoj osnovni recept, već samo da ga dodate u nekoliko tegli, a ostale ostavite kako inače radite.

Znači, ispecite i oljuštite paprike po običaju, iseckajte ili sameljite, po želji, pa upržite na ringli ili pažljivo ispecite u rerni, mešajući i dodajući ulje. Otprilike na polovini procesa dodajte so. Tek na kraju, kad je vreme da sipate esenciju, narendajte manju količinu rena (recimo, na 3 kg paprika, ide oko 300 gr rena) i umešajte u ajvar.

Sipajte vruće u vruće, sterilisane tegle i zatvorite sterilnim poklopcima, pa ostavite na toplom 24h. Sterilizaciju možete obaviti i u mikrotalasnoj rerni.

                         Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU