Jednostavan RECEPT za POGAČU - Mekana unutra, a spolja hrskava! (VIDEO)
Iz bakine kuhinje stiže recept za ukusnu pogaču, koja se lako pravi i uspeva svima.
Pročitajte još: Originalna CEZAR SALATA ima TAJNI SASTOJAK koji retko ko stavlja, a čini je posebno ukusnom! (RECEPT)
Recept za pogaču
Potrebno je:
- 450 ml. mleka
- 20 gr kvasca
- oko 800 gr brašna
- 50 ml. ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičica soli
- maslac ili margarin omekšan
- 1 žumance za premazivanje..susam
Priprema:
U mleko rastopiti kvasac, dodati šećer i ulje, brašno, so i zamesiti fino glatko mekše testo. ostaviti da odmara 30 min. Izdvojiti 4 manje kugle oko 180 gr. oblikovati rukom pa staviti loptice na sredinu podmazanog pleha.
Izdvojiti opet 4 ali manje loptice od prvih pa svaku razviti veličinu tanjira. Svaku premazati maslacom ili margarinom. Staviti jednu preko druge pa još razviti oklagijom. Ponovo premazati zadnju i uviti u rolnice sa jedne i druge strane jedna drugoj u susret. Preseći na pola.
Dobili smo dve tanje rolnice koje presečemo na pola i upletremo kao kike koje obavijemo loptica u plehu. Na isti način premazati 4 razvije loptice stim što razvijeno testo sečemo unakrst a svaki trougao po malo po sredini a uglove provučemo kroz otvore i trouglove ređamo između lopti u plehu.
Vrhovi idu spolja a širi deo u sredinu. U sredinu pogače možete staviti mali lopticu ili napraviti ružitcu od testa. Premazati žumancetom i posuti semenkama susama. Uključiti rernu na 200 pa smanjiti na 180 stepeni C. Peći pogaču 45-50 min, pa je pokriti krpom. Vrhunska tako mekana korica joj krcka.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK