PRAVA STVAR: Štrudla s makom BEZ DIZANJA testa! (RECEPT)
Osim što lepo izgledju na stolu, ukus domaće štrudle sa makom je neprevaziđen. Budući da je reč o jednom od klasičnih kolača, koji najbolje prave vojvođanske domaćice, najbolje je da se držimo oprobanih recepata. Ovaj starinski recept će vam se sigurno dopasti.
Pročitajte još: ZA DORUČAK I UŽINU: Pita sa sirom na malo drugačiji način (RECEPT/VIDEO)
Recept za štrudlu sa makom
Sastojci
Fil:
- 400 g mlevenog maka
- 150 g šećera
- 50 g griza
- 300 ml mleka
Testo:
- 200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 7 g suvog kvasca
- 1 jaje (plus jedno belance)
- 125 g maslaca
- 2 kašike šećera
- 500 g mekog brašna (plus za premesiti žumance i 1 kašičica mleka za premazivanje)
Priprema
Zagrejete mleko za kvasac i odmah potom stavite mleko za fil. U toplo mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da odradi.
Pomešati mak, šećer i griz pa zaliti kipućim mlekom, izmešati i ostaviti da se hladi. Povremeno promešati kako bi se brže hladio. U posudu staviti brašno, dodati maslac i jaje i belance, pa naliti nadošao kvasac. Prvo mešati varjačom pa posle mesiti rukom. Testo dobro istiskati kako bi se maslac lepo ugradio.
Na kraju dodati malo brašna, koliko stane u prste pa testo premesiti. Posuti malo brašna po stolu pa opet premesiti. Za to vreme se nadev hladi.
Ukoliko je još uvek vruć pokriti testo kesom i sačekati. Ako je nadev mlak ili topao možete odmah da radite.
Podeliti testo na dva dela. U pleh staviti papir za pečenje sa napravljenom pregradom između dve štrudle, kako se ne bi zalepile. Razvući na širinu pleha testo, pa tek onda u dužinu. Dužina je veća od širine.
Pročitajte još: Najukusnije SLATKO OD DUNJA: Proveren RECEPT sa kojim nema greške! (VIDEO)
Naneti pola mere maka pa prebaciti prvo donju stranu, pa levu, a onda i desnu po 1 – 2 cm sa strane.
Nastaviti uvijanje na uobičajen način. Podvući obe ruke pod štrudlu i prebaciti je u pleh.
Isto ponoviti i sa drugim testom. Umutiti žumance sa mlekom i premazati štrudle. Malo ih viljuškom izbušiti.
Zagrejati rernu na 180 stepeni pa staviti da se peku. Peći 40 minuta, posle 20 staviti papir za pečenje.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU