Zimski začin koji daje aromu KUVANOM VINU nije dobar samo za ZUBOBOLJU: Ovo su svi benefiti KARANFILIĆA
Karanfilić, koji se još naziva i klinčić, poreklom je iz Indonezije, i najčešće se koristi u kulinarske svrhe zbog arome koju poseduje.
Međutim, ovo je izuzetno zdrava biljka, i može pomoći kod raznih upalnih procesa zahvaljujući antiseptičkom i analgetičkom delovanju.
Pročitajte još: Neprijatan zadah, holesterol, mršavljenje: Evo kako da napravite lekovitu VODU sa KARANFILIĆEM, koja rešava mnoge probleme
Lekovita svojstva karanfilića poznata su vekovima, vez obzira da li se uzima u mlevenom obliku ili kroz eterično ulje.
Dobar je za kosti
Karanfilić je bogat mineralima među kojima je i mangan,koji je idealan za kosti. Samo jedna kašičica karanfilića sadrži preko 50% potrebne dnevne količine unosa koju preporučuje FDA.ž
Utiče na nivo šećera
Istraživanja koja su sprovedena nad životinjama tvrde da karanfilić može sniziti količinu glukoze u krvi kod dijabetičnih miševa. S druge strane istraživanje sa ljudima još uvek nije do kraja dovršeno, ali u jednoj maloj studiji, pacijenti s dijabetesom koji su uzimali jedan do tri grama karanfilića tokom mesec dana, primetili su značajno poboljšanje, uključujući nivo glukoze, triglicerida i LDL holesterola.
Najbolji izvor antioksidanata
Na listi od 100 najbogatijih izvora polifenola i antioksidanata, začini su bili najčešći, a karanfilić je bio na prvom mestu, nadmašivši i borovnice sa čak preko 30 puta većom koncentracijom antioksidanata.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU