Domaćice, da li znate šta je gratiniranje, a šta GLAZIRANJE?
U slučaju da prilikom čitanja nekog recepta niste potpuno sigurni šta zapravo treba da uradite sa testeninom, mesom, povrćem, pirinčem, šećerom i ostalim namirnicama da bi vam jelo ispalo kako je kuvar zamislio, evo malog podsetnika:
Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)
Karamelizovanje:
U tiganju sa debelim dnom treba da zagrejete šećer da postane tečan i dobije karamel boju. Često se, na primer, ovaj pojam vezuje za pripremu luka koji se proprži a zatim pospe šećerom i karamelizuje. Prste da poližeš!
Bardiranje:
Uvijanje jela u slaninicu ili prekrivanje kriškama slanine.
Blanširanje:
Ovaj pojam se uglavnom vezuje za pripremu povrća, a podrazumeva da, recimo, paradajz stavite u ključalu vodu, izvadite ga za manje od jednog minuta i potom stavite u led. Na taj način ćete ga lakše oljuštiti.
Gratiniranje:
To znači da jelo treba da prelijete sosom, preko narendate sir, a onda ga stavite u rernu da se zapeče.
Pročitajte još: Probajte: Najjeftiniji začin iz kuhinje najbolje PERE prozore!
Glaziranje:
Jelo ili namirnicu je potrebno preliti ekstraktom od ribe ili mesa, maslacem i šećerom ili fondom.