Domaćice, da li znate šta je gratiniranje, a šta GLAZIRANJE?

02. 10. 2021. 000000 08:20

Foto: Depozitfoto

U slučaju da prilikom čitanja nekog recepta niste potpuno sigurni šta zapravo treba da uradite sa testeninom, mesom, povrćem, pirinčem, šećerom i ostalim namirnicama da bi vam jelo ispalo kako je kuvar zamislio, evo malog podsetnika:

Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)

Karamelizovanje:

U tiganju sa debelim dnom treba da zagrejete šećer da postane tečan i dobije karamel boju. Često se, na primer, ovaj pojam vezuje za pripremu luka koji se proprži a zatim pospe šećerom i karamelizuje. Prste da poližeš!

Al dente:
Izraz se odnosi na kuvanje testenine. To znači da treba da bude mekana, ali ne previše, kako biste mogli da je osetite pod zubima.

Bardiranje:

Uvijanje jela u slaninicu ili prekrivanje kriškama slanine.

Blanširanje:

Ovaj pojam se uglavnom vezuje za pripremu povrća, a podrazumeva da, recimo, paradajz stavite u ključalu vodu, izvadite ga za manje od jednog minuta i potom stavite u led. Na taj način ćete ga lakše oljuštiti.

Gratiniranje:

To znači da jelo treba da prelijete sosom, preko narendate sir, a onda ga stavite u rernu da se zapeče.

Pročitajte još: Probajte: Najjeftiniji začin iz kuhinje najbolje PERE prozore!

Glaziranje:

Jelo ili namirnicu je potrebno preliti ekstraktom od ribe ili mesa, maslacem i šećerom ili fondom.