Sočna torta sa kruškama (RECEPT)

23. 12. 2021. 000000 16:30

Foto: Depozitfoto

Potrebno je za koru:

  • 250 g brašna
  • 100 g mlevenog badema
  • 1 jaje
  • 80 g šećera
  • kašičica cimeta u prahu
  • kašika meda
  • rendana korica od pola limuna
  • 150 g maslaca

Pročitajte još: Čokoladni kapkejk koji golica nepce (RECEPT)

Za fil:

  • 1 kg krušaka
  • 2 kašike soka od limuna
  • kašika meda

Za šam:

  • 3 belanceta
  • 100 g šećera

Priprema:

Pomešajte brašno, badem, šećer i cimet. U sredini smese napravite udubljenje i u to stavite jaje, med, maslac, so i naredanu koricu limuna. Zamesite homogeno testo, uvijte folijom i stavite u frižider da odstoji otprilike sat i po. Kruške oljuštite, očistite i iseckajte na manje kocke, a zatim ih pomešajte sa sokom od limuna da ne potamne.

Rastanjite testo na stolu koji ste prethodno posuli brašnom i stavite ga u okrugli kalup, sa obručem koji se skida. Viljuškom izbockajte testo, rasporedite po njemu komadiće krušaka i prelijte medom.

Pročitajte još: Torta od maline i čokolade: Slatkiš koji ima SVE (RECEPT)

Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 40 minuta. Za to vreme umutite mikserom belanca i šećer, premažite šam preko pečenog kolača i kratko zapecite na istoj temperaturi da dobije lepu boju (otprilike pet minuta), zatim isključite rernu i ostavite kolač unutra još pet minuta. Kolač poslužite tek kada se ohladi.