Džejmi Oliver se kune u ovoj jelo: Napravite velinton sa LOSOSOM! (RECEPT)
Potrebno je:
- 700 g filea lososa
- 2 pakovanja lisnatog testa
- 200 g spanaća
- 2-3 kašike senfa
- 2 praziluka
- jaje
- 1/2 veze mirođije
- 1/2 veze peršuna
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 50 g putera
- so, biber
- ulje
Pročitajte još: Torta pavlova može da se napravi i kao "pavlovčica" (RECEPT)
Priprema:
Isecite file lososa na jednake komade. Praziluk sitno iseckajte i dinstajte na zagrejanom ulju. Mirođiju i peršun sitno isecite, stavite ih u posudu, pa im dodajte puter, da se smesa zgusne, i posolite. Kada praziluk omekša, dodajte pavlaku za kuvanje i ostavite sos da se kuva na tihoj vatri nekoliko minuta. Blanširajte spanać u posoljenoj vodi 30 sekundi. Spremite činiju sa ledenom vodom, gde ćete prebaciti spanać, pa ga tu ubacite na 20-30 sekundi, kako biste zaustavili proces kuvanja i ostavili ga svežim. Zatim ga iseckajte. Lisnatno testo premažite senfom. Posolite file lososa i pobiberite.
Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)
Po sredini lisnatog testa rasporedite 1/3 blanširanog spanaća. Preko stavite jedno parče lososa, premažite ga senfom, pokrijte spanaćem i stavite drugi komad lososa. Na kraju stavite preostali spanać. Krajeve testa spojite preko, tako da dobijete rolat. Pritisnite ih, da se sve dobro zalepi. Okrenite testo sa spojenim krajevima nadole, kako se rolat ne bi otvorio tokom pečenja. Premažite jajetom pa pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, otprilike 20 minuta.