Ništa ne treba bacati: Crvena salata koja se pravi od ostataka ajvara (RECEPT)
Ukoliko vam je ostalo povrća od zimnice koju ste već spremili, iskoristite je za pravljenje ove zimnice.
Sastojci:
1 l paradajz soka
2 kg paprike roge
500 gr crnog luka
500 gr šargarepe
100 gr soli
100 gr šećera
100 ml jabukovog sirćeta
100 ml ulja
2 kašike sušenog peršunovog lista
lost lovora, po želji
6 čenova belog luka
konzervans 5 gr
Pročitajte još: Za savršen AJVAR potreban vam je OVAJ tajni sastojak
Priprema:
Samleti crni luk i dodati ga paradajz soku. Kuvati pola sata na srednjoj vatri. Za to vreme očistiti i iseckati papriku na kockice, a šargarepu na kolutiće. Pripremiti i beli luk, njega samleti.
Posle pola sata kuvanja paradajza i crnog luka dodati iseckanu papriku, šargarepu, beli luk, lovorov list i sve preliti uljem, sirćetom, solju i šećerom.
Promešati pa ostaviti da se kuva između 90 i 120 minuta (zavisno od toga koliko ima tečnosti, koliko je paprika sočna i kakva je jačina šporeta)
Posle sat i po proveriti gustinu, ali treba imati na umu da če se dodatno zgusnuti kada se ohladi.
Gustina treba da bude slična kao za ajvar. List lovora može se izvaditi. Skloniti sa vatre, dodati peršunov list i konzervans, promešati i ostaviti 10 minuta da odstoji.
Tegle poređati u pleh od rerne i uključiti rernu na 60 stepeni i zagrejati tegle. U zagrejane tegle sipati po malo salate, u svaku po malo, pa tako i dopunjavati do kraja. Preklopiti celofanom, staviti gumicu i onda poklopac.
Držati na mestu gde se inače čuva zimnica, a ova mera popuniće pet tegli.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU