Napravite DOMAĆE JABUKOVO SIRĆE, jer najbolje pomaže kod OVIH zdravstvenih problema (RECEPT)
Razlika između industrijskog i domaćeg jabukovog sirćeta je tolika da je teško uopšte i praviti poređenja. Osnovna razlika: domaće jabukovo sirće miriši na jabuke, a što se tiče kiseline mnogo više podeća na kiseliji sok od jabuke nego na mnogo kiselije industrijsko sirće.
Pročitajte još: RECEPT za DOMAĆI kvasac koji se sam obnavlja! Uvek ćete ga imati pri ruci
Za šta je dobro jabukovo sirće?
Jabukovo sirće ima mnogobrojne prednosti, a kod nas se najčešće koristi za mršavljenje. Mi ćemo vam navesti samo nekoliko najvažnijih koje se odnose na zdravlje. Osim toga, odlično je za sve vrste čišćenja po kući.
- Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji su uzimali dve supene kašike jabukovog sirćeta pre spavanja, ujutru su po rezultatima imali poboljšanje nivoa šećera u krvi kao i opadanje nivoa holesterola i triglicerida, vrste štetne masti.
- Jabukovo sirće pomaže u smanjenju krvnog pritiska i pomaže ljudima koji pate od alergije, artritisa, hronične malaksalosti, gripa, gihta. Koristi se u vidu obloga i kao sredstvo za utrljavanje kod proširenih vena i reumatskih bolesti. Otklanja osećaj umora, grčeve i bolove u mišićima.
- Upotrebljava se i u kozmetičke svrhe, kao sredstvo protiv ekcema, za čistije lice, zdraviju kosu, protiv peruti. Savetuje se da ekcem i obolela mesta treba mazati jabukovim sirćetom četiri puta na dan kako bi ekcem nestao a svrab se ublažila. Kako biste eliminisali perut, napravite mešavinu jednakih količina vode i sirćeta, i umasirajte u kožu glave. Ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.
- Jabukovim sirćetom možete istrljati i zube kako biste ih izbeleli ili možete pomešati kašiku sirćeta i čašu vode i koristiti je kao vodu za ispiranje usta.
Foto: Piksabej
Recept za jabukovo sirće
Sastojci:
- 5 kg organskih, neprskanih jabuka (nije bitno koje su vrste)
- 200 gr šećera
- voda (tek toliko da jabuke mogu da plivaju)
Priprema:
Oprane jabuke dobro usitniti, zajedno sa semenkama i korom. Dodati šećer i izmešati. Ostaviti sve da odstoji tri do četiri nedelje. Povremeno promešati i držati na temperaturi između 18 i 25 stepeni. Kad procenimo da je gotovo procediti.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU