RECEPT za PLANINSKI hleb: Bez aditiva, ostaje svež nekoliko dana!
Čarobni recept za hleb bez aditiva, koji dugo ostaje svež. Oduševiće vas miris domaćeg hleba koji izlazi iz rerne.
Pročitajte još: KARFIOL U TURŠIJI: Idealan RECEPT za sve koji vole HRSKAVO i KISELO!
Recept za planinski hleb
Sastojci:
- 200g ražanog brašna
- 200g spelte
- 200g pšeničnog integralnog brašna
- 200g pšeničnog belog brašna
- 3 kašičice soli
- 3 prstohvata askorbinske kiseline (vitamin C)
- 4 kašike semenki suncokreta
- 4 kašike semenki lana
- 4 kašike semenki susama
- pola kocke svežeg ili kesica suvog kvasca
- 1kašičica meda
- 640ml tople vode
Postupak:
Ako se koristi svež kvasac, pomešajte ga prvo sa medom i sjedinite do glatke mase.Sve suve satojke,brašna,semenke,so, askorbinsku kiselinu i semenke pomešati u posudi. U to dodati kvasac izmešan sa medom i toplom vodom.
Sve lepo izmešati, prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hladnom preko noći. Sledećeg dana izvaditi i ostaviti još 2-3 sata na toplom.
Posuti malo brašna po površini, izvaditi testo, posuti po njemu malo brašna i sa strane naborati, kao pismo. Desnu stranu preklopiti do pola, onda levu, gornju i donju. Brašno ne treba umesiti u hleb, slobodno neka ostane na površini. Hleb staviti u posuduu za pečenje koja je obložena papirom za pečenje i poklopiti poklopcem.
Prvih 7 minuta peći na 250 stepeni, a zatim narednih 35 minuta na 230. Na kraju skinuti poklopac i peći još 15 minuta, da bi dobio lepu koricu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK