Kako se pravilno zamrzavaju borovnice?
Borovnice su izuzetno blagotvorne za naš organizam, pa bi bilo dobro da ih uvek imamo u domaćinstvu. Ali nakon što ih uberemo ili kupimo u svežem stanju, ove ljubičaste bobice možemo kratko da čuvamo u neprerađenom obliku. Zato je najbolje da ih zamrznemo, ali je važno da to činimo na pravi način.
Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)
Borovnice ne perite
Mada se obično zamrzavaju posle pranja i sušenja, stručnjaci ne preporučuju da ih peremo jer se tako skida spoljašnji "voštani" sloj koji štiti plod od bakterija.
Umesto toga, borovnice rasporedite na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i ostavite ih dva sata u zamrzivaču, a zatim ih pakujte u kese za zamrzavanje ili hermetičke posude koje će očuvati njihovu svežinu.
Koliko se dugo jedu borovnice?
Borovnice su najbolje za konzumiranje prvih šest meseci nakon zamrzavanja, ali ih možete jesti do deset meseci, samo je važno da označite na posudi ili kesi kad ste ih stavili u zamrzivač.
Pročitajte još: Isto, a potpuno drugačije: Krompir salata na grčki način (RECEPT)
Kako se odmrzavaju borovnice?
Ukoliko se pitate kako da odmrznete borovnice, to ćete uraditi tako što ćete bobice otopiti u činiji vode, brzo ih isperite i odmah upotrebite ako ih koristite za ledeni smuti ili ih ostavite da odstoje dok ne dostignu sobnu temperaturu. Otopljene borovnice su mekane i savršene za pite, palačinke ili mafine.