RECEPT za DOMAĆI kvasac koji se sam obnavlja! Uvek ćete ga imati pri ruci
Koliko puta vam se desilo da taman što se spremite da napravite omiljenu pogaču ili drugu poslasticu i shvatite da nemate kvasac u kući. Ne brinite, ne morate da idete do radnje iz udobnosti doma, možete ga napraviti i sami i uvek biti spremni za omiljene recepte.
Pročitajte još: Ovaj sastojak svi izbegavaju kad spremaju TORTE i KOLAČE, a neverovatno je KORISTAN
Recept za domaći kvasac
Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 1 šolja mlake vode
- Veća staklena tegla ili neki sud u kome ćete kultivisati kvasac. Nije poželjno da bude od plastike.
- 1 kašika šećera
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u glatku masu, pokriti gazom ili folijom i ostavite na toplom, samo vodite računa da nije na direktnoj toploti, jer to ubija kvasac.
Proces fermentacije traje od 3-7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li se dodali šećer. Gotovo je kada s pojave mehurići na njemu i kada osetite poznat miris vrenja.
Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dve šolje domaćeg kvasca.
Ako želite da imate kvasac pri ruci svakog dana, možete u teglu sa domaćim kvascem, svaki dan dodavati po pola šolje mlake vode i brašna. Tako ćete ga hraniti svaki dan i imaćete konstantnu proizvodnju. Tada treba da mešate masu nakon dodavanja, pa koristite silikonsku ili drvenu varjaču.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU