Tart od borovnica koji ostavlja goste bez reči! (RECEPT)

09. 01. 2022. 000000 15:00

Foto: Depozitfoto

Potrebno je za testo:

  • 250 g brašna
  • 60 g kakaoa
  • 150 g putera
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 jaje

Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)

Za žele od borovnica:

  • 300 g borovnica
  • 100 g šećera
  • 20 g (2 kesice) želatina u prahu

Čokoladni preliv:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 200 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 100 g borovnica

Pročitajte još: Zdrave riblje pljeskavice: Gurmanski obrok za dijetu (RECEPT)

Priprema:

Umesite koru od svih navedenih sastojaka, pa je umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na pola sata. Želatin razmutite sa nekoliko kašika hladne vode kako bi nabubrio. U blenderu sameljite borovnice sa šećerom i smesu potom stavite da provri, na srednjoj vatri. U to ubacite želatin da se rastopi. Testo koje je bilo u frižideru razvucite tanko, pa njime obložite kalup za tart, prekrijte pek-papirom, na to stavite dve-šake pasulja (da ne bi mnogo naraslo), pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, otprilike 20 minuta.

Pročitajte još: Svi je volimo: Paradajz čorba puna vitamina (RECEPT)

Izvadite iz rerne, uklonite pasulj i papir, pa tart vratite da se peče još 5 minuta. U “korpicu” od testa sipajte prohlađeni žele. Zatim na pari istopite čokoladu i slatku pavlaku. Preliv, koji se takođe prohladio, sipajte preko želea. Tart ukrasite borovnicama (možete da dodate i kupine) i ostavite da cele noći stoji u frižideru.