Ukusno jesenje povrće: Zašto bi CVEKLA trebalo da se nađe našem meniju?

Kristina LJubisavljević

17. 09. 2021. 000000 07:40

Foto: Deposit

Cvekla je popularno je korenovsko povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Cvekla je puna esencijalnim vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima od kojih neki imaju lekovita svojstva.

Kako može da nam pomogne cvekla?

Krvni pritisak

Visoki krvni pritisak jedan je od vodećih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Studije su pokazale da cvekla može značajno da smanji krvni pritisak u periodu od samo nekoliko sati. Ovi efekti snižavanja krvnog pritiska verovatno su posledica visoke koncentracije nitrata u cvekli. U vašem telu, nitrati u ishrani se pretvaraju u azot-oksid, molekul koji širi krvne sudove, uzrokujući pad krvnog pritiska, pište Healthline. Nivo nitrata u krvi ostaje povišen do šest sati nakon konzumiranja dijetetskog nitrata.

Pročitajte još: Sedam načina da zaustavimo NAPAD PANIKE i pomognemo sebi

Povećanje energije

Nekoliko studija kaže da nitrati u ishrani mogu da poboljšaju našu količinu energije. Bitrati poboljšavaju efikasnost mitohondrija, odgovorni za proizvodnju energije u našim ćelijama.

Upalni procesi

Hronična upala povezana je sa brojnim bolestima, poput gojaznosti, srčanih oboljenja, bolesti jetre...Cvekla sadrži pigmente nazvane betalains, koji mogu da imaju brojna protivupalna svojstva.

Probava

Dijetalna vlakna su važna komponenta zdrave ishrane, a između ostalog utiču i na bolje varenje. Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, što cveklu čini odličnim izvorom.

Pročitajte još: Počnite dan jednom stabljikom celera i uživaćete gledajući se u ogledalo

Može pomoći u podršci zdravlju mozga

Mentalne i kognitivne funkcije prirodno opadaju sa godinama.Smanjenje protoka krvi i snabdevanja mozga kiseonikom može da doprinese ovom padu. Zanimljivo je da nitrati u cvekli mogu da poboljšaju mentalne i kognitivne funkcije širenjem krvnih sudova i na taj način povećavajući protok krvi.

Pomoć pri mršavljenju

Cvekla ima malo kalorija i puno vode. Povećanje unosa niskokalorične hrane poput voća i povrća povezano je sa gubitkom težine. Međutim, uprkos niskom sadržaju kalorija, cvekla sadrži umerene količine proteina i vlakana koji su važni za održavanje zdrave težine. Vlakna u cvekli takođe mogu da pomognu da smanjimo kilograme, smanjenjem apetita i podsticanjem osećaja sitosti.