Kako da pravilno čuvamo PIRINAČ? Većina pravi važnu grešku
Pirinač je često nezaobilazna naminica u mnogim jelima, prilagodljiv je i možete da ga napravite na različite načine, ali da li ste se zapitali da li može da se pokvari?
Ukoliko se ne skladišti pravilno pirinač može da razvije buđ i postane "skladište" insektima. Beli pirinač ima relativno duži rok trajanja od smeđeg. To je zato što smeđi pirinač ima veći sadržaj ulja, što mu skraćuje rok trajanja. Dok beli pirinač može lako da izdrži 3-4 godine, smeđi pirinač neće moći da traje duže od 8 meseci.
Najlakši način da sprečite kvarenje pirinča je držanje u hermetički zatvorenoj posudi. Odlučite se za staklenu ili bolju plastičnu posudu. Ovo će da spreči vlagu i održaće pirinač.
Pročitajte još: Važno je razlikovati "rok upotrebe" i "najbolje upotrebiti do": Koju hranu smemo da jedemo nakon isteka ROKA?
Drugi način pirinča je njihovo zamrzavanje.
Kako prepoznati pokvareni pirinač?
Pirinač je skrobna namirnica i bakterije tu vole da se razmnožavaju. Lako se kvari ako se ne skladišti pravilno. Ako počne da se suši, razvije buđ, promeni boju ili čudno miriše to su glavni pokazatelji da se pirinač pokvario. U slučaju da primetite bube odmah treba da ga bacite. Kuvanje ovog pirinča povećava šanse za trovanje hranom.