Hit jeseni: Čizkejk od najsočnijeg srpskog voća ŠLJIVA (RECEPT)

09. 09. 2021. 000000 14:00

Foto: Depozitfoto

Potrebno je za testo:

  • 150 g oštrog brašna
  • 100 g glatkog brašna
  • 50 g mlevenih badema
  • 80 g šećera
  • 150 g maslaca
  • kašičica praška  pecivo
  • 2 žumanca

Pročitajte još: Idealan letnji ručak: PAELJA sa morskim plodovima za 20 minuta (RECEPT)

Za fil:

  • 250 g nemasnog sira
  • 100 g kisele pavlake
  • 90 g šećera
  • kašičica ekstrakta od vanile
  • sok od pola limuna
  • 2 belanca
  • 300 g šljiva

Pročitajte još: Ručak koji se NE KUVA: Ruska supa okroška (RECEPT)

Priprema:

Prosejte obe vrste brašna, pa pomešajte s praškom za pecivo. Dodajte šećer, mlevene bademe, ohlađeni maslac narezan na listiće i žumance. Umesite testo, napravite loptu, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu očistite i isecite šljive na polovine. Pomešajte sir s kiselom pavlakom, šećerom, limunovim sokom i ekstraktom od vanile. U okrugli kalup stavite papir za pečenje, zatim oklagijom istanjite testo i njime obložite dno i ivice pleha. Izbodite viljuškom dno kalupa i pecite testo oko osam minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Umutite mikserom belanca u čvrst sneg, pa ga lagano umešajte u pripremljenu smesu od sira.

Pročitajte još: Tart od šljiva kakav ste videli samo na TV: Probajte, lako se pravi! (RECEPT)

Izvadite testo iz rerne, preko toga prelijte umućeni fil, ravnomerno ga rasporedite, pa poređajte isečene šljive. Vratite u rernu i pecite još oko 35 minuta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU