DOMAĆA ZIMNICA: Najukusnija MEŠANA SALATA po vojvođanskom RECEPTU!

03. 09. 2021. 000000 11:20

FOTO: Depozit

Za sve ljubitelje mešane salate, predstavljamo vam stari vojvođanski recept. Uživaćete u zimskim danima uz najukusniju salatu, punu vitamina.

Pročitajte još: Kako da PRAVILNO zamrznete paprike? Trik sa TEPSIJOM koji sigurno niste znali!

Recept za mešanu salatu

Sastojci:

  • 1 kg zelenih paprika
  • 1 kg paradajza
  • 1 glavica kupusa (oko 750 g)
  • 1 glavica crnog luka (velika glavica)
  • 1 feferona
  • malo bibera crnog (nekoliko zrna)
  • 1 kesica vinobrana
  • 1,75 litra vode
  • 0,3 litra sirćeta (8%)
  • 150 g šećera
  • 5 kašika soli, po želji

Priprema: 

Papriku prepolovite, očistite i operite. Ostavite da se ocedi, potom je isecite na tanke trakice. Paradajz operite, ocedite i isecite ga na četvrtine. Sa kupusa odstranite nekoliko spoljašnjih listova i sitno iseckajte. Crni luk oljuštite, eventualno presecite na pola, isecite ga na tanke listiće i razdvojite na pojedinačne prstenove. Feferone očistite, operite i isecite na tanke kriške.

Pripremljeno povrće pomešajte i stavite u tegle. Dodajte zrna crnog bibera.

U međuvremenu, po ukusu skuvati kiseli preliv za salatu. Pomešati vodu i sirće, dodati so i šećer i ostaviti da provri.

Mera za sirup je okvirno napisana, jer se ova salata radi po ukusu. Neko voli kiselije, neko slanije a neko ne voli da stavi šećer.

Nakon pripreme marinade, odmah prelijte povrće naslagano u teglama. Tegle zatvorite poklopcima na navoj i okrenite ih da odstoje na poklopcu oko 5 minuta.Čuvajte na suvom i hladnom mestu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK