Idealno vreme za spremanje KOMPOTA: Uživajte u slatkom VOĆU tokom cele godine (RECEPT)
Uz samo četiri sastojka možete spremiti omiljenu slatku zimnicu koja će vam valjati za pripremu raznih poslastica tokom godine.
Kupite kajsije, dunje, šljive, breskve, kruške ili višnje, i pripremite poklopce i tegle.
Pročitajte još: PEČURKE ne treba nikad prati, ali zato BANANE i MANDARINE DA: Znate li koje SVE namirnice moraju "pod vodu" pre upotrebe?
Pored jednog kilograma omiljenog sezonskog voća, za pripremu kompota će vam trebati:
- pola kesice limuntusa
- litar vode
- 4 do 6 kašika šećera (u zavisnosti od toga koliko volite slatko)
Pre spremanja kompota, potrebno je da sterilišete tegle, i da obratite pažnju na poklopce, koji moraju biti "zdravi" - ne smeju imati ogrebotinu, niti rđu, i moraju dobro da prianjaju za teglu.
Priprema:
Voće dobro operite i proverite da li je "zdravo" - na sebi ne sme da ima tačkica, ili nekih drugih znakova truljenja. Ukoliko ima, odstranite takve delove.
Očistite ga od koštica i iseckajte - kruške i breskve na četvrtine, kajsije, šljive i višnje na polovine.
U litar vode rastvorite limuntus i šećer.
Voće poslažite u tegle i prelijte pripremljenom vodom. Potom zatvorite teglu i proverite da li tečnost curi - ako ne curi, možete kuvati kompot ali ako curi, promenite teglu.
Kuvanje kompota:
Stavite krpu na dnu duboke šerpe, naređajte tegle i izmđju njih takođe stavite krpu, kako bi sprečila lupanje tokom kuvanja. Nalijte vodom do vrha tegle i stavite na šporet.
Kad voda počne da vri, kuvajte najviše pet minuta, zatim isključite i ostavite tegle tako u vodi da odstoje dok se voda skroz ne ohladi.
Najbolje bi bilo da odstoje preko noći. Potom ih odložite na hladno i tamno mesto na kojem inače držite zimnicu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU