Kako povećati apsorpciju gvožđa iz hrane? Neophodno je za svakodnevno funkcionisanje
Zanimljivo je da hrana koju jedemo ne utiče samo na to koliko gvožđa konzumiramo, već i na to koliko se dobro apsorbuje u vaše telo. Kada ga telo apsorbuje, koristi se kao gradivni blok za hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i koji pomaže u prebacivanju kiseonika po telu.
Pročitajte još: Da li možemo da pijemo previše vode?
Koje namirnice sadrže gvožđe?
Možda ste čuli da gvožđe možete dobiti iz crvenog mesa, ali postoji mnogo drugih namirnica koje prirodno sadrže gvožđe.
Gvožđe se nalazi u životinjskoj hrani koja sadrži hemoglobin, poput mesa, ribe i živine. Govedina, svinjetina, piletina i teletine su dobar izvor gvožđa, kao i riba, smuđ, losos ili tunjevina.
Neke namirnice mogu da poboljšaju sposobnost vašeg tela da apsorbuje gvožđe.
Pročitajte još: Pet razloga da počnete da jedete NAR: U jednoj ŠOLJI leži prava vitaminska bomba!
Hrana bogata vitaminom C
Pokazalo se da vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa. Namirnice bogate vitaminom C uključuju agrume, tamnozeleno lisnato povrće, papriku, dinje i jagode. Jedna studija je pokazala da uzimanje 100 mg vitamina C uz obrok povećalo je apsorpciju gvožđa za 67%. Zato, pijenje soka od citrusa ili konzumiranje druge hrane bogate vitaminom C dok jedete hranu bogatu gvožđem može da poveća njegovu apsorpciju, piše Healthline.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU