Oprez, ČAJ postaje NEZDRAV ako mu dodajete ŠEĆER, MLEKO, pa čak i LIMUN

22. 08. 2021. 000000 16:30

Foto: Piksabej

Čaj je jako zdrav napitak koji nam može pomoći kod mnogih problema, ali samo ako se priprema na pravi način.

Šećer, mleko, pa čak i limun mogu da unište njegova lekovita svojstva, pa je preporuka da se čaj pije bez ikakvih dodataka.

Pročitajte još: Ovih pet vrsta čajeva MORATE imati u kući, a evo i zbog čega

Ako ipak ne možete da ga pijete čistog, onda vam predlažemo alternativu.

Šećer ili drugi zaslađivači

Šećer je najgori dodatak koji možete da stavite u čaj. U tom slučaju neće biti razlike da li ste popili čaj sa šećerom, ili pak industrijski sok.

S druge strane, zaslađivači jesu bolji izbor od šećera, ali Američka agencija za hranu i lekove savetuje da se i njihova upotreba ograniči.

Ako baš ne možete da pijete čaj koji nije sladak, umesti šećera stavite kašičicu meda.

Mleko

Ako spadate u one koji vole da dodaju mleko u čaj, iznenadiće vas pojedina istraživanja koja su pokazala da to i nije najbolja kombinacija, posebno ako se čaj pije u cilju sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

"Dodavanjem kuvanog kravljeg mleka čaju umanjujemo njegovo pozitivno dejstvo, tj. dejstvo koje on ima na opuštanje krvnih sudova", kažu rezultati istraživanja objavljeni u “Evropskom kardiovaskularnom žurnalu”.

Limun

Ukoliko volite da čaj osvežite limunom, dodajte ga tek kada izvadite kesicu. Limun snižava "ph vrednost" čaja, a to pomaže metalima da se lakše ispuste u čaj.

Takođe, jako je važno da uvek nakon mešanja čaja izvadite kašičicu iz njega, posebno ako je ona metalna.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU