Ako neko u kući "pokvari" stomak, pod hitno uradite sledeću stvar
Da ne bismo sami pripremali hranu, jer nam je vruće, uglavnom kupujemo brzu hranu i tako rizikujemo da "zaradimo" crevne bolesti. Tokom leta, stomak je možda i najosetljiviji, a neretko može da nas muči baš na dugo planiranom odmoru. Kako da sprečimo da do toga dođe, koje namirnice bi trebalo da uvrstimo u svakodnevnu ishranu u letnjim mesecima i gde najčešće grešimo?
Pročitajte još: Ponovo MODERNA: Muška bela košulja, ali se nosi na NOV način (FOTO)
Šta jesti kada je vrućina?
Na pitanje koje namirnice u svakodnevnoj ishrani su najpravilniji izbor za trpezu u letnjem periodu - odgovor daju doktorke Jelena Kašanin i Svetlana Cekić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Obavezno doručkujte!
U letnjem periodu prednost treba dati voću i povrću i obavezno voditi računa o dovoljnom unosu vode. Prednost treba dati dinstanju, a ne pohovanju ili prženju.
Treba da se doručkuje i da se, bez obzira na brz način života, nađe vreme za glavne obroke i užine. Prednost treba dati i namirnicama koje sadrže dosta vode: krastavac, paradajz, lubenica...
Pročitajte još: Tri princeze povezuje modni detalj: Kraj leta je vreme da ga i vi ponesete(FOTO)
Kako sprečiti dehidrataciju?
- Da bi se sprečila dehidratacija, do koje leti često dolazi zbog pojačanog znojenja, veoma je važan unos dovoljne količine tečnosti. Kada se kaže tečnost, misli se na čistu vodu ili vodu kojoj je dodato nekoliko kapi limuna, a ne na slatke gazirane napitke. Gazirana pića, alkohol i kafa su diuretici, tako da oni dodatno pojačavaju gubitak tečnosti. Osim toga, slatka gazirana pića sadrže mnogo šećera i, s vremenom, uz njihov veći dnevni unos može doći do gojaznosti i drugih oboljenja.
Skuvana hrana ne sme da stoji van frižidera
Pročitajte još: Sindi Kraford pokazala paradajz iz vrta pa se skinula u BIKINI i otkrila nešto na TELU (FOTO)
Kako sprečiti crevnu zarazu?
- Crevne zarazne bolesti su učestalije u leti, a visoke temperature, lako kvarljiva hrana, konzumiranje nedovoljno opranog voća i povrća i nedovoljna higijena ruku, faktori su koji povećavaju rizik od obolevanja. Važno je da izbegavamo jela iz prodavnica brze hrane u kojima sendviči, salate i slična hrana nisu izloženi u frižiderima. Termički obrađena hrana ne sme dugo da stoji na sobnoj temperature (najduže 2 do 3 sata). Ukoliko se razboli jedan član porodice, potrebno je dodatno voditi računa o higijeni hrane, ruku, posuđa i pribora koje oboleli član koristi.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU