PEČURKE ne treba nikad prati, ali zato BANANE i MANDARINE DA: Znate li koje SVE namirnice moraju "pod vodu" pre upotrebe?
Verovatno će vas iznenaditi podatak da se pojedine namirnice bez obzira na to što imaju koru koja se ne jede, pre konzumiranja ipak moraju oprati, dok se neke druge namirnice, iako deluju prljavo, ne trebaju prati gotovo nikad.
U tu drugu grupu spadaju jaja, testenina i pečurke.
Pročitajte još: Neverovatan trik koji će vas oduševiti: Omekšajte TVRDE BRESKVE uz pomoć OVOG VOĆA
Jaja
LJuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, tako da jaja nije dobro prati pre odlaganja u frižider, ili pre upotrebe.
Testenina
Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo biti protivzakonito, jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije potreban da bi se sos dobro spojio s testeninom.
Kuvana testenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za pripremu azijskih jela.
Pečurke
Pečurke poput šampinjona dobro apsorbuju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, potapati ih pre pripreme. Na taj način izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju.
Ako su baš jako zamazane zemljom, na kratko ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnim ubrusom. Inače, zemlja s pečuraka uklanja se mekom četkicom.
S druge strane, spisak namirnica koje je obavezno prati pre upotrebe je znatno duži.
Voće i povrće s jestivom korom
Iako takvo voće i povrće ponekad deluje čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to, i dobro ih prebrišite papirnim ubrusom nakon pranja.
Voće i povrće s korom koja se guli
Bez obzira na to što pojedino voće i povrće gulite, tokom tog procesa držite ga u rukama i bakterije sa kore dolaze na vašu kožu, i prenose se dalje na oguljeni deo koji jedete. Zato je pre guljenja takođe važno dobro oprati i banane, mandarine, dinje, narandže, i slično voće.
Orašasti plodovi
Orašaste plodove treba prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže uklanjanju i fitinske kiseline koja ih održava svežim, i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom telu.
Suvo voće
Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano, već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva "Bright Side".
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU