Crni luk je PUN VITAMINA, ali evo koje tri POSLEDICE vaše telo može imati ako ga redovno konzumirate

18. 08. 2021. 000000 10:00

Foto: Depositphotos

Luk je zdravo povrće, ali ima nekoliko poprilično značajnih, i ponešto iznenađujućih, posledica i zdravstvenih blagodati.

Pročitajte još: Koliko dugo JAJA smeju da stoje u FRIŽIDERU, a da se ne pokvare?

U nastavku navodimo samo tri moguće posledice koje bi vaše telo moglo da ima kada jedete luk. 

Bolje zdravlje srca 

Luk je prepun antioksidansa. Posebno je bogat crveni luk i to antocijaninima, koji su pokazali da smanjuju rizik od srčanih bolesti u nekoliko studija. Od 93.600 žena u studiji iz 2013. godine, one koje su imale najveći unos hrane bogate antocijanima imale su 32 odsto manju verovatnoću da će doživeti srčani udar od onih koje su jele malo ili nimalo. 

Pročitajte još: Glumica KEJT HADSON obišla MUZEJ NIKOLE TESLE: Uživa u Beogradu (FOTO)

Zdravlje organa za varenje

Probiotici su neophodni za dobro zdravlje creva, ali jeste li znali da probiotici ne mogu delovati punim potencijalom bez prisutnosti probiotika? Luk je prilično bogat probioticima, koji su klasa prehrambenih vlakana koja se nalaze u raznom voću, povrću i celovitim žitaricama, a koje vaše telo ne može da svari. Umesto toga, oni se presele u vaš donji probavni trakt i stvaraju okruženje za rast zdravih crevnih bakterija. Probiotici su presudni za zdravu probavu i čak mogu pomoći u poboljšanju imunološke funkcije, stoga je vrlo važno da su creva ispunjena njima!

Pročitajte još: Rizik od PREVREMENE smrti krije se u OVIH sedam znakova: Pojavljuju se deset godina ranije!

Gasovi

Sveže iseckani komadići luka dodaju malo žestine i slatkoće jelima kao i neke antioksidanse, ali nakon toga možete imati i problema sa gasovima. Luk sadrži fruktozu, koja je prirodni šećer u mnogim vrstama voća i povrća. A kada bakterije u crevima razgrađuju fruktozu, to rezultira gasovima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU