Da li je zdravije BELO ili CRNO GROŽĐE? Nisu podjednako bogati vitaminima i mineralima
Sezona grožđa uveliko je počela, kako belog tako i crnog. Iako je ono jedno od omiljenijeg letnjeg voća, retki su oni koji podjednako vole i crno i belo grožđe.
Bez obzira što pripadaju istoj vrsti, crno i belo grožđe se ne razlikuju samo u boji, već i u svom sastavu, odnosno nutritivnim vrednostima.
Stoga, važno je odgovoriti na pitanje koje je grožđe zdravije.
Pročitajte još: Sprečava ALERGIJE i KAŠALJ, a ubrzava METABOLIZAM: Napravite sami ovaj SIRUP od 3 SASTOJKA (RECEPT)
Oni koji jedu i jedno i drugo grožđe, primetili su da je kožica kod crnog grožđa dosta deblja u odnosu na kožicu kod belog.
To je zbog toga što ona obiluje fenolnim materijama koje crnom grožđu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje.
Kožica crnog grožđa sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine - antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor.
Oni čak čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca, a sprečavaju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.
Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara.
foto: Piksabej
Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, kao i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.
Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.
Kada kupujete crno grožđe obratite pažnju na sledeće - ono treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju.
Belo grožđe je u mnogo čemu slično crnom, ali ima i razlike
Belo i crno grožđe imaju približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20% šećera, ali je u odnosu na crno grožđe ono siromašno fenolima.
Takođem belo grožđe nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom kao što je to slučaj s crnim grožđem.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU