PET razloga zbog kojih bi trebalo što češće da jedete jaja

01. 08. 2021. 000000 08:20

Foto: Pixabay

Iako mnogi misle da jaja povećavaju holesterol, nova istraživanja su pokazala da nisu štetna za organizam, kao što se mislilo. Ovo je nekoliko razloga zbog kojih treba da ih jedete što češće.

Pročitajte još: Zašto se KAFA pije uz čašu vode?

Zdrava su za trudnice

Ako jedete jaja povremeno  dok ste u drugom stanju, imaćete lepu decu. Jaja su puna holina, B vitamina koji je potreban bebama u razvoju, a naročito u razvoju mozga. Kolin kod beba smanjuje rizik od mentalnih poremećaja, kao i rizik od Daunovog sindroma.

Utoljuju glad

Jaja za doručak pomažu da tokom dana manje osećate glad. Visok nivo proteina u njima pomaže u stvaranju osećaja sitosti, koji može da potraje i ceo dan. Pokušavate li da izgubite koji kilogram, a ne možete da preskačete večeru, tokom dana pojedite jaje. Uveče nećete biti toliko gladni.

Jačaju reflekse

Tirozin, amino kiselina u jajima, pomaže u brzini refleksnog reagovanja. Naučnici su tokom svojih istraživanja otkrili da tirozin može da igra značajnu ulogu u situacijama kao što je vožnja automobila, pa i bicikla, i svakog drugog prevoznog sredstva, u kojima trenutno donošenje odluka i reagovanje može da znači razliku između života i smrti.

Smanjuju rizik od opakih bolesti

Antioksidansi u jajima mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka tumora, ali i od nastanka srčanih obolenja. 

Smanjuju krvni pritisak

Protein iz jaja može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska tako što u organizmu deluje na isti način kao ACE inhibitori, neka vrsta lekova protiv visokog pritiska.Dobra vest je, takođe, da ne morate ograničiti upotrebu jaja samo na doručak.

Pročitajte još: Ovo su glavni SIMPTOMI ISCRPLJENOSTI TOPLOTOM: Zbog čeha ih ne treba zanemarivati

Napravite nekoliko tvrdo kuvanih jaja unapred, i neka vam budu pri ruci, kada poželite da gricnete nešto slano, ili umesto užine. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste da ograničite sveukupni unos namirnica životinjskog porekla tokom dana. Studija je pokazala da životinjski proteini povećavaju smrtnost kod odraslh ispod 65. godine života.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU