Kako da KRASTAVAC ne bude gorak? Dva načina (VIDEO)

01. 08. 2021. 000000 09:30

Foto: Printskrin/Jutjub/ Alhemija - GardenIn

Svi znamo koliko je neprijatno kada želimo da uživamo u salati od krastavaca i onda se ispostavi da je gorak. Odmah ćemo izgubiti apetit.

Pročitajte još: Kako da znate da li jedete SVEŽA jaja? (VIDEO)

Zašto se javlja gorak ukus u krastavcu?

Do ove pojave dolalazi zbog nepovoljnih vremenskih uslova tokom rasta i sazrevanja i to u dva slučaja.

  • Kada je napolju ekstremno toplo, a krastavac se ne zaliva redovno.
  • Kada je napolju ekstremno niska temperatura za letnje vreme i kada u isto vreme ima previše padavina.

Gorrčina krastavca potiče iz alkaloida, kurkubitacina i iz nekih hibridnih sorti je on izdvojen, pa ti krastavci nikada nisu gorki, za razliku od domaćih.

Kako da krastavac ne bude gorak?

  • Uz krastavac posejte suncokret. Stabljika suncokreta može da posluži da se krastavac penje uz nju, a pored toga, koren sunckreta će upiti gorke materije iz zemlje.
  • Gorčinu možete izvući i tako što ćete iseći vrh krastavca i trljati ostatak. Primetićete da se stvara bela pena, odnosno, izvlači se gorčina. Ponovite postupak i sa druge strane.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU