Kako da KRASTAVAC ne bude gorak? Dva načina (VIDEO)
01. 08. 2021. 000000 09:30
Svi znamo koliko je neprijatno kada želimo da uživamo u salati od krastavaca i onda se ispostavi da je gorak. Odmah ćemo izgubiti apetit.
Pročitajte još: Kako da znate da li jedete SVEŽA jaja? (VIDEO)
Zašto se javlja gorak ukus u krastavcu?
Do ove pojave dolalazi zbog nepovoljnih vremenskih uslova tokom rasta i sazrevanja i to u dva slučaja.
- Kada je napolju ekstremno toplo, a krastavac se ne zaliva redovno.
- Kada je napolju ekstremno niska temperatura za letnje vreme i kada u isto vreme ima previše padavina.
Gorrčina krastavca potiče iz alkaloida, kurkubitacina i iz nekih hibridnih sorti je on izdvojen, pa ti krastavci nikada nisu gorki, za razliku od domaćih.
Kako da krastavac ne bude gorak?
- Uz krastavac posejte suncokret. Stabljika suncokreta može da posluži da se krastavac penje uz nju, a pored toga, koren sunckreta će upiti gorke materije iz zemlje.
- Gorčinu možete izvući i tako što ćete iseći vrh krastavca i trljati ostatak. Primetićete da se stvara bela pena, odnosno, izvlači se gorčina. Ponovite postupak i sa druge strane.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU