Koliko je zdrav MANGO? Egzotično voće koje retko jedemo

27. 07. 2021. 000000 16:30

FOTO: Piksabej

Mango je važna kultura u Indiji milenijumima. Danas je ovo živopisno, slatko voće oslonac indijske kuhinje i popularno je širom sveta. 

Bez obzira na vrstu manga koji kupujete, ovo voće nudi neke impresivne zdravstvene beneficije. Mango je bio dostupan samo na kraju sušne sezone, danas ih u prehrambenim prodavnicama možete naći tokom cele godine.

Pročitajte još: Čarobna RUSA prži bradavice bolje od lasera i dobro je poznata u narodnoj medicini! (RECEPT)

Zdravstvene beneficije

Vitamini, minerali i antioksidanti u mangu mogu pružiti važne zdravstvene beneficije. Na primer, vitamin K pomaže ukoliko imate krvni ugrušak efikasno i sprečava anemiju. Takođe igra važnu ulogu u jačanju kostiju. Mango je takođe bogat vitaminom C, koji je važan za formiranje krvnih sudova i zdravog kolagena, kao i za lečenje.

Pored toga, mango može pružiti i druge zdravstvene prednosti, poput:

Borba protiv slobodnih radikala

Mango je bogat beta-karotenom, pigmentom odgovornim za žuto-narandžastu boju ploda. Beta-karoten je antioksidans, samo jedan od mnogih koji se nalaze u mangu. Pokazalo se da se antioksidanti u mangu bore protiv slobodnih radikala, koji mogu naneti štetu vašim ćelijama i potencijalno dovesti do raka.

Srce 

Koristan je za podršku kardiovaskularnom sistemu. Oni su odličan izvor magnezijuma i kalijuma, koji su povezani sa nižim krvnim pritiskom i redovnim pulsom. Dalje, mango je izvor jedinjenja poznatog kao mangiferin, za koje rane studije sugerišu da bi moglo da smanji upale srca.

Foto: Piksabej

Varenje

Mango vam može pomoći da stabilizujete vaš probavni sistem. Oni nude i jedinjenja amilaze i dijetalna vlakna, koja vam mogu pomoći da izbegnete zatvor. Jedinjenja amilaze mogu pomoći u rastvaranju druge hrane u stomaku, razgrađujući teške skrobove. U međuvremenu, vlakna u mangu mogu biti efikasnija za ublažavanje zatvora od vlakana iz dodataka.

Ishrana

Mango je bogat folatom koji se koristi za zdravu podelu ćelija i dupliranje DNK. Lekari preporučuju trudnicama da svakodnevno konzumiraju najmanje 400 mcg folata, jer je to presudno za izbegavanje urođenih mana.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU