Četiri jednostavna rešenja da hlab ostane duže svež

Kristina LJubisavljević

27. 07. 2021. 000000 10:20

Foto: Pixabay

Znamo svi koliko svež i hrskav hleb može da bude ukusan.

Kako da onda održimo tu svežinu i ukus hleba što duže?

Najbolji načini da hleb ostane svež

Zamrznut hleb

Zamrzavanje hleba je ubedljivo najbolji način da ga sačuvate u stanju u kojem ste ga kupili, hrskave kore i meke unutrašnjosti. Na ovaj način produžićemo mu svežinu. Možete da stavite hleb u zatvorenu kesu sa zatvaračem, potiskujući što više vazduha i potom da ga stavite u zamrzivač. Predlaže se da kada želite da ga jedete, stavite u rernu i sačekate da se "otopi". Važno je da ga nakon jednog odmrzavanja više ne zamrzavamo opet.

Pročitajte još: Pravimo dve greške kada spremamo SMRZNUTO POVRĆE: Povećajte hranljive materije

Kutija za hleb

Adekvatna kutija za hleb stvoriće okruženje koje uravnotežuje vlažnost i cirkulaciju vazduha. Što više hleba stavite u kutiju za hleb, to je veći nivo vlažnosti vazduha, zato nemojte da pretrpavate kutiju.  Izbegavajte da hleb skladištite u papirnatoj vrećici jer će zadržati vlagu i uništiti koru.

Umotajte hleb u foliju ili plastiku

Čuvanje hleba na radnoj površini u plastičnoj vrećici ili u foliji pomoći će mu da traje duže.

Izbegavajte frižider

Hleb ne bi trebalo da stoji u frižideru.

Pročitajte još: Formula za SALATU u ŠEST koraka: Tekstura i neočekivani sastojci su ključ dobrog ukusa!

Nisu svi hlebovi, recimo baget užeg oblika i sa nedostatkom masti brže će postati bajat i trebalo bi daga pojedemo tok dana kada je i napravljen.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU