Specijalitet sa Egeja: Grčka alva sa pistaćima (RECEPT)

25. 07. 2021. 000000 10:30

Foto: Depozitfoto

Napravite domaću alvu i jedite je sa uživanjem!

Potrebno je:

  • 120 g pistaća
  • 350 g griza
  • 250 ml maslinovog ulja
  • 500 g šećera
  • 1250 ml vode
  • cimet

Pročitajte još: Presoljeno jelo spasite ovim TRIKOVIMA

Priprema:

U dubljoj šerpi zagrejte maslinovo ulje pa polako, kašiku po kašiku, dodajte griz. Kuvajte na srednjoj temperaturi, uz neprestano mešanje, dok ne dobije zlatnobraon boju. Zatim dodajte 100 g krupno mlevenih pistaća, smanjiti vatru i kuvajte još oko tri minuta, uz stalno mešanje (pazite da ne zagori). Sklonite sa ringle i prekrijte posudu čistom krpom.

U drugu šerpu sipajte šećer, zalijte vodom i kuvajte četiri minuta. Vrućim sirupom prelijte griz i vratite još nekoliko minuta na vatru. Smanjite temperaturu na najslabiju i sačekajte da alva upije sirup.

Pročitajte još: Pastrmka u paketu koja se SAMA PEČE (RECEPT)

Sipajte je u pravougaoni pleh, prethodno pokvašen vodom, pa pospite kašičicom cimeta i iseckanim pistaćima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU