Specijalitet sa Egeja: Grčka alva sa pistaćima (RECEPT)
Napravite domaću alvu i jedite je sa uživanjem!
Potrebno je:
- 120 g pistaća
- 350 g griza
- 250 ml maslinovog ulja
- 500 g šećera
- 1250 ml vode
- cimet
Pročitajte još: Presoljeno jelo spasite ovim TRIKOVIMA
Priprema:
U dubljoj šerpi zagrejte maslinovo ulje pa polako, kašiku po kašiku, dodajte griz. Kuvajte na srednjoj temperaturi, uz neprestano mešanje, dok ne dobije zlatnobraon boju. Zatim dodajte 100 g krupno mlevenih pistaća, smanjiti vatru i kuvajte još oko tri minuta, uz stalno mešanje (pazite da ne zagori). Sklonite sa ringle i prekrijte posudu čistom krpom.
U drugu šerpu sipajte šećer, zalijte vodom i kuvajte četiri minuta. Vrućim sirupom prelijte griz i vratite još nekoliko minuta na vatru. Smanjite temperaturu na najslabiju i sačekajte da alva upije sirup.
Pročitajte još: Pastrmka u paketu koja se SAMA PEČE (RECEPT)
Sipajte je u pravougaoni pleh, prethodno pokvašen vodom, pa pospite kašičicom cimeta i iseckanim pistaćima.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU