Skoro svi prave OVE GREŠKE: Tri saveta kako da najbolje i najbrže skuvate KROMPIR
Krompir je namirnica koja je sastavni deo mnogih jela, a najčešće se služi kao prilog uz ručak. Bilo da je prženi, bareni, ili u obliku pirea, krompir je svakako omiljeni dodatak.
Iako se često priprema, mnogi i dalje greše kada je kuvanje krompira u pitanju.
Pročitajte još: Kilogram košta skoro 70 HILJADA DINARA: Ovo je najskuplji KROMPIR na svetu
Ovo su tri saveta kojih se treba pridržavati kako bi krompir bio savršeno kuvan, na najjednostavniji način.
Ne kuvajte krompir u ključaloj vodi
Kada spremate većinu povrća, prvo čekate da voda provri kako bi u nju ubacili povrće. Međutim, to ne treba da bude slučaj i sa krompirom.
Ako u provrelu vodu ubacite krompir, veća je verovatnoća da će iznutra ostati sirov.
Zbog toga je bolje staviti krompir u hladnu vodu koja se postepeno zagreva, a kad proključa smanjite temperaturu, i kuvajte ga tako do 20 minuta.
Foto: Piksabej
LJuštite sirov krompir
Mnogi oljušte krompir pre ne što ga stave u šerpu za kuvanje.
Ipak, krompir je najbolje skuvati s korom, jer će tako biti jednostavnije da je uklonite, posebno ako je reč o mladom krompiru.
Kuvari čak tvrde da krompir koji je kuvan s ljuskom ima mnogo bolji ukus od onoga koji se kuvao oguljen.
Pročitajte još: Tajna je u LEDU, SIRĆETU i OTVORENIM USTIMA: Više nećete plakati dok sečete CRNI LUK
Bodete viljuškom krompir kako biste proverili da li je kuvan
Tokom kuvanja krompira mnogi često koriste viljušku kako bi proverili da li je krompir dovoljno mekan, odnosno skuvan.
Na taj način krompir se raspada, što i nije baš lep prizor ako ste od njega nameravali da napravite salatu, ili da ga servirate barenog kao prilog.
Kako ne biste izgnječili krompir viljuškom tokom proveravanja, treba imati na umu da je minimalno vreme za kuvanje manjeg krompira 15 minuta, dok je za onaj veći potrebno minimum 20.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU