Zašto treba da jedemo ŽITARICE OD CELOG ZRNA: Višestruka korist za zdravlje
Nedavna studija otkrila je da su ljudi koji su jeli tri porcije integralnih žitarica dnevno imali veće koristi od onih koji nisu. Ove prednosti su uključivale niži nivo šećera u krvi od onih koji nisu pojeli pune tri porcije. U sličnoj veni, učesnici koji su jeli više integralnih žitarica takođe su izvestili o smanjenom nivou krvnog pritiska.
Pročitajte još: Kraljevska biljka koja leči nesanicu jednom šoljom čaja
- Prisustvo dijetalnih vlakana u integralnim žitaricama može imati zasitni efekat, a magnezijum, kalijum i antioksidanti mogu da doprinesu snižavanju krvnog pritiska. Rastvorljiva vlakna, naročito, mogu imati blagotvorno dejstvo na skokove šećera u krvi posle obroka - objašnjava autor studije.
Cele žitarice sadrže puno vlakana
Studije su pokazale korelaciju između odgovarajuće količine celih zrna i smanjene srčanih bolesti. Cela zrna i proizvodi od celog zrna sadrže vlakana i hranljive sastojake koji podržavaju naš sistem u celini.
Pročitajte još: Važi za najzdravije povrće na svetu: Evo kako se sprema
Povećani unos može poboljšati varenje sa visokim sadržajem vlakana u celom zrnu koja deluju kao prebiotik, hraneći crevne bakterije i održavajući floru zdravom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU