Zašto treba da jedemo ŽITARICE OD CELOG ZRNA: Višestruka korist za zdravlje

Kristina LJubisavljević

23. 07. 2021. 000000 10:00

Foto: Pixabay

Nedavna studija otkrila je da su ljudi koji su jeli tri porcije integralnih žitarica dnevno imali veće koristi od onih koji nisu. Ove prednosti su uključivale niži nivo šećera u krvi od onih koji nisu pojeli pune tri porcije. U sličnoj veni, učesnici koji su jeli više integralnih žitarica takođe su izvestili o smanjenom nivou krvnog pritiska.

Pročitajte još: Kraljevska biljka koja leči nesanicu jednom šoljom čaja

- Prisustvo dijetalnih vlakana u integralnim žitaricama može imati zasitni efekat, a magnezijum, kalijum i antioksidanti mogu da doprinesu snižavanju krvnog pritiska. Rastvorljiva vlakna, naročito, mogu imati blagotvorno dejstvo na skokove šećera u krvi posle obroka  - objašnjava autor studije.

Cele žitarice sadrže puno vlakana

Studije su pokazale korelaciju između odgovarajuće količine celih zrna i smanjene srčanih bolesti. Cela zrna i proizvodi od celog zrna sadrže vlakana i hranljive sastojake koji podržavaju naš sistem u celini.

Pročitajte još: Važi za najzdravije povrće na svetu: Evo kako se sprema

Povećani unos može poboljšati varenje sa visokim sadržajem vlakana u celom zrnu koja deluju kao prebiotik, hraneći crevne bakterije i održavajući floru zdravom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU