Važi za najzdravije povrće na svetu: Evo kako se sprema
Bamija je mala, obično veličine prsta, šticasta, sa korenčićem i dlačicama koje su nekada oštrije nefo što bi očekivali od povrća.
Pročitajte još: Ručak koji leči i podmlađuje: Kiselo zelje ima minimum KALORIJA i maksimum ZDRAVLJA
Bamija je puna vitamina C
Na našim pijacama se često može videti kako se prodaje "na gomilice", jer je skupa i kod nas se koristi kao dodatak, a ne prilog jelu. Prava je šteta što se u našim krajevima ne jede više, jer važi za jednu od najzdravijih namirnica, pošto je prepuna vitamina C i B, ali kalijuma.
Reguliše nivo šećera u krvi.
Bamija sadrži i vlakna koja su blagodet za probavu, a odlična je za regulisanje šećera u krvi. Dakle, ko ima porodičnu sklonost ka dijabetesu obavezno treba da uvrsti bamiju u ishranu, jer je odlično preventivno sredstvo.
Bamija je dobra za kožu
Redovna ishrana bamijom sprečava nastanak bubrežnih infekcija. Međutim, najveća prednost je vitamin C koji je dobar za kožu.
Pročitajte još: Vera (71) nikada ne ide kod doktora i ništa je ne boli. Pije samo jednu stvar
Bamiju možete koristiti za čorbe, ali i prilog mesu. Priprema se tako što se potopi u vodu, odnosno dobro opere. Čisti se tako što se iseče koren, a ukoliko su komadi velii iseče po dužini. Dlačice se ne skidaju nožem, već će se same skuvati.
Najjednostavniji recept je dinstanje uz crni i beli luk i obavezno paradajz. Takav prilog može da se jede uz pirinač ili meso.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU