Tajna savršeno kuvanog PIRINČA: Trebaće vam poklopac i viljuška! (RECEPT/VIDEO)
Šta vam je potrebno?
- Merna čaša
- Voda
- Posuda sa poklopcem
- So
- Pirinač
- Varjača
- Viljuška
Pročitajte još: Sve vreme smo POGREŠNO jeli ČOKOLADNI BISKIT? Za sve je kriva "gornja strana" keksa! (VIDEO)
Pratite korake
Prokuvajte vodu i dodajte so
Nakon što isperete pirinač, sipajte svežu vodu (za svaku šolju pirinča koristite 1¾ šolje vode) u veliku šerpu sa čvrsto prianjajućim poklopcem. Dovesti do ključanja. Sipajte jednu kašičicu soli u vodu.
Sipajte pirinač
Dodajte pirinač u ključalu vodu. Mešajte jednom, ili tek toliko da se pirinač odvoji. Nemojte previše mešati: To može dovesti do toga da pirinač postane lepljiv.
Poklopite lonac
Uverite se da poklopac dobro leži na loncu. Smanjite temperaturu na najnižu vrednost. Pustite da se pirinač krčka oko 18 minuta, a zatim ga sklonite sa vatre i ostavite da se pirinač pari u loncu još 5 minuta.
Promešajte pirinač viljuškom
Neposredno pre služenja, lagano promešajte pirinač viljuškom da biste odvojili zrna.
Savet: Ne otkrivajte šerpu ili mešajte pirinač tokom kuvanja. Ako je gotovo pre nego što budete spremni da ga servirate, stavite preklopljeni peškir preko šerpe, vratite poklopac i ostavite sa strane. Peškir će upiti višak vlage i kondenzacije, pomažući u sprečavanju prekuvanog i kašastog pirinča.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU