Vera (71) nikada ne ide kod doktora i ništa je ne boli. Pije samo jednu stvar

05. 07. 2021. 000000 18:00

Foto: Depozitfoto

Ona ima 70 godina i vreme provodi u bašti u kojoj za sebe i druge gaji biljke. Vera je doktor i fitoterapeut. Za vlastito zdravlje prvo zanimanje joj, kako kaže, nije bilo mnogo od koristi, pa ga je dopunila ovim drugim.

Uz to, ona besplatno podučava ljude kako da iskoriste trave koje imaju u svom komšiluku.

Pročitajte još: 12 recepata za čistija pluća: Lipa i ovas učiniće čudo

Pirevina je lekovit korov

Vera Hrustaleva

Jedna od njenih omiljenih biljaka je pir ili pirevina. To je trava koja naše krvne sudove osveži i očisti od masnoća efikasnije od bilo koje druge.

- Pir je višegodišnja biljka koja raste u baštama i zagorčava život drugim biljkama. Veoma je otporna i prilagodljiva - kaže Vera.

Pirevinu Vera gaji u jednom delu bašte i čuva za zimu.

Pir je korov, ali lekovit. Ovu zelenu biljku Vera gaji u izdvojenom delu bašte i s vremena na vreme je iseče, osuši i ostavlja za zimu, ili je kuva svežu, pripremajući izuzetno zdrav napitak.

Pročitajte još: Čaša JEČMENE VODE je bolja od šake lekova: Reguliše holesterol, čuva srce i ubrzava metabolizam

"Glavobolja" za ratare
Poljoprivrednike od pirevine "boli glava", jer nikako ne mogu da se reše ovog upornog korova. Kad mu mašinama preseku koren, samo ga razmože po zemlji. Travari se, naprotiv, piru raduju, jer kažu da nema bolje trave od nje.

Pir čisti krv

- Pir je prvenstveno dobar za čišćenje krvi - tvrdi Vera Hrustaleva- - Iz nje otklanja otrove koji kruže.

Ali, pirevina će blagotvorno uticati i na pankreas, jetru, žuč, želudac i creva, dakle na skoro sve unutrašnje organe. Takođe će u potpunosti očistiti limfu, kao i mokraćni sistem od peska i kamenčića.

Pročitajte još: Stižu KAJSIJE: Pojedite samo DVE voćke dnevno, i učinićete ČUDO za svoj organizam

Za čaj se koristi koren pirevine

Pir je lek i za životinje
- Posmatrajte prirodu - poručuje Vera. - Od svih trava, koze najviše vole pir, ali i krave, konji i ostale životinje. Pirevinu jedu i mačke, jer se tako leče i čuvaju  zdravlje. One se oslobađaju kamena u bubregu jedući pir.

Za pripremu lekovitih čajeva koriste se trava i koren pirevine. Trava se bere tokom leta, seče na sitnije delove i ostavlja na hladnom i prozračnom mestu da se osuši.

Trava se bere leti, seče i čuva na hladnom mestu.

Ako je neophodno, koristi se i sveža, što je možda i bolje, jer će onoga ko je konzumira obogatiti hlorofilom.

- Čaj je prijatnog ukusa, očistiće krv i limfu, izbaciće pesak i soli iz mokraćnih kanala i bubrega, pa će osoba uživati ne samo u njegovoj aromi, već i u olakšanju koje ova biljka donosi - kaže Vera Hrustaleva.

Pročitajte još: Čaša tople slane vode PODMLAĐUJE, prolepšava i leči 7 bolesti. Evo KAKO se SPREMA

Pirevina se bere od aprila do oktobra

Uvarak od suvog korena
Dupena kašika suvog iseckanog pira prelije sa 3 dl vode i poklopi na 12 sati. Pije se tri puta dnevno, po šolju, pre jela.

Budući da pirevina raste i cveta od aprila do oktobra, u tom periodu se bere i priprema za zimu. U oktobru se vadi koren koji je podjednako lekovit kao i stabljika.

Beru se veći komadi korena, peru, seku nožem i suše.

Prilikom vađenja korena, biraju se veći komadi koji se brižljivo operu, iseku nožem ili makazama na što sitnije delove i ostave da se suše. Ovako pripremljen koren pirevine čuva se u dobro zatvorenoj tegli.

Čaj od sveže trave
Dve pune kašike sitno iseckane sveže trave pira preliju sa 2 dl vruće vode, ostavi se da odstoji 20 minuta i - čaj je gotov za upotrebu. Može se piti vruć, ali i ohlađen.

Pirevina se pije mesec dana

Bez obzira na to da li se pije čaj od trave ili korena, poželjno je da se koristi mesec dana, mada će organizam biti zahvalan ako mu priuštite makar dve nedelje svakodnevne doze ovog izuzetnog čaja. U svakom slučaju, Vera Hrustalova podseća:

Pročitajte još: Čaj od LJUBIČICA: Umiruje grlo i osip na koži

- Zapamtite da je zdravlje svuda oko vas, samo je pitanje želite li da ga uzmete. Verujte i ne budite lenji, pa ćete doživeti duboku starost zdravi i bez bolova.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU