Vera (71) nikada ne ide kod doktora i ništa je ne boli. Pije samo jednu stvar
Ona ima 70 godina i vreme provodi u bašti u kojoj za sebe i druge gaji biljke. Vera je doktor i fitoterapeut. Za vlastito zdravlje prvo zanimanje joj, kako kaže, nije bilo mnogo od koristi, pa ga je dopunila ovim drugim.
Uz to, ona besplatno podučava ljude kako da iskoriste trave koje imaju u svom komšiluku.
Pročitajte još: 12 recepata za čistija pluća: Lipa i ovas učiniće čudo
Pirevina je lekovit korov
Jedna od njenih omiljenih biljaka je pir ili pirevina. To je trava koja naše krvne sudove osveži i očisti od masnoća efikasnije od bilo koje druge.
- Pir je višegodišnja biljka koja raste u baštama i zagorčava život drugim biljkama. Veoma je otporna i prilagodljiva - kaže Vera.
Pirevinu Vera gaji u jednom delu bašte i čuva za zimu.
Pir je korov, ali lekovit. Ovu zelenu biljku Vera gaji u izdvojenom delu bašte i s vremena na vreme je iseče, osuši i ostavlja za zimu, ili je kuva svežu, pripremajući izuzetno zdrav napitak.
Pročitajte još: Čaša JEČMENE VODE je bolja od šake lekova: Reguliše holesterol, čuva srce i ubrzava metabolizam
Pir čisti krv
- Pir je prvenstveno dobar za čišćenje krvi - tvrdi Vera Hrustaleva- - Iz nje otklanja otrove koji kruže.
Ali, pirevina će blagotvorno uticati i na pankreas, jetru, žuč, želudac i creva, dakle na skoro sve unutrašnje organe. Takođe će u potpunosti očistiti limfu, kao i mokraćni sistem od peska i kamenčića.
Pročitajte još: Stižu KAJSIJE: Pojedite samo DVE voćke dnevno, i učinićete ČUDO za svoj organizam
Za čaj se koristi koren pirevine
Za pripremu lekovitih čajeva koriste se trava i koren pirevine. Trava se bere tokom leta, seče na sitnije delove i ostavlja na hladnom i prozračnom mestu da se osuši.
Trava se bere leti, seče i čuva na hladnom mestu.
Ako je neophodno, koristi se i sveža, što je možda i bolje, jer će onoga ko je konzumira obogatiti hlorofilom.
- Čaj je prijatnog ukusa, očistiće krv i limfu, izbaciće pesak i soli iz mokraćnih kanala i bubrega, pa će osoba uživati ne samo u njegovoj aromi, već i u olakšanju koje ova biljka donosi - kaže Vera Hrustaleva.
Pročitajte još: Čaša tople slane vode PODMLAĐUJE, prolepšava i leči 7 bolesti. Evo KAKO se SPREMA
Pirevina se bere od aprila do oktobra
Budući da pirevina raste i cveta od aprila do oktobra, u tom periodu se bere i priprema za zimu. U oktobru se vadi koren koji je podjednako lekovit kao i stabljika.
Beru se veći komadi korena, peru, seku nožem i suše.
Prilikom vađenja korena, biraju se veći komadi koji se brižljivo operu, iseku nožem ili makazama na što sitnije delove i ostave da se suše. Ovako pripremljen koren pirevine čuva se u dobro zatvorenoj tegli.
Pirevina se pije mesec dana
Bez obzira na to da li se pije čaj od trave ili korena, poželjno je da se koristi mesec dana, mada će organizam biti zahvalan ako mu priuštite makar dve nedelje svakodnevne doze ovog izuzetnog čaja. U svakom slučaju, Vera Hrustalova podseća:
Pročitajte još: Čaj od LJUBIČICA: Umiruje grlo i osip na koži
- Zapamtite da je zdravlje svuda oko vas, samo je pitanje želite li da ga uzmete. Verujte i ne budite lenji, pa ćete doživeti duboku starost zdravi i bez bolova.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU