Ovu namirnicu nikako NEMOJTE konzumirati kada je VISOKA temperatura, ishod može biti KOBAN!

25. 06. 2021. 000000 17:00

Šta možete, a šta ne biste smeli da jedete kada su visoke temperature? Nutricionistkinja Džesika Vilson upozorila je na opasnosti od odeđenih namirnica tokom vrućine.

U regionu su ekstremno visoke temperature, sve je više poziva Hitnoj pomoći, nesvestice, potpuni kolaps organizma, skok krvnog pritiska samo su neke od tegoba koje prijavljuju. 

Lekari su savetovali kako da se zaštitite od vrućina, izbegnete sunčanicu i toplotni udar, a pored pojačanog unosa vode, prozračne garderobe i prvenstveno izbegavanja da se bude napolju u periodu od 10h do 17h, veoma je važno i šta jedete. 

Američka nutricionistkinja Džesika Vilson objasnila kako da preživimo letnju vrućinu, na koju hranu treba da obratimo pažnju, čega da smanjimo unos, a šta u potpunosti da izbacimo.

- Treba piti više zelenog i biljnog čaja, vode sa limunom ili đumbirom, bistrih voćnih i napitaka od šumskog voća ali bez šećera, kao  čiste vode. Ovo je neophodno da bi se nadoknadio gubitak tečnosti u telu. Ne preporučuje se da se jede meso kada je vruće jer se njegova vlakna teško vare. Od proteina bih preporučila ribu, jaja i mlečne proizvode sa malim procentom masti, otprilike 10-15 odsto. Jedite više povrća, voća, bobica i zeleniša. Slatkiše, a ovđe se ubraja i sladoled, trebalo bi smanjiti. To je pro-inflamatorna hrana koja utiče na rast krvnog pritiska i razvoj upalnih procesa - kaže Džesika.

Kafu možete da pijete kada je vruće, ali nikako ne treba da preterujete. Više od tri ili četiri šolje dnevno nije dobro. Izbegavajte i kvas jer sadrži šećer i iritira stomak.

A šta je sa alkoholom, da li je on dozvoljen?

- Hladna alkoholna pića, uključujući pivo i danas popularni sajderi, nisu dobra opcija ako želite da se rashladite. Bilo koji alkohol, posebno kada je napolju vrelo, podiže krvni pritisak i vrši dodatno opterećenje na srce koje se već bori sa radom na visokoj temperaturi. Na ovaj način ćete povećati rizik od srčanog ili moždanog udara - zaključuje nutricionistkinja.