Pet razloga zbog kojih TIKVICE moraju biti na vašem tanjiru ovoga leta!
Tikvice su jedna od najzahvalnijih letnjih namirnica jer se mogu spremati na mnogo načina, hranljive su i pune minerala i vitamina. One su izvanredan izvor mangana i vitamina C, zatim magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.
Pročitajte još: Dovoljno je samo TRI MINUTA VEŽBANJA na sat vremena SEDENJA: Evo koliko neaktivnost utiče na zdravlje
Tikvice povoljno utiču na celokupno zdravlje organizma. Održavaju liniju vitkom zbog niske kalorijske vrednosti, poboljšavaju koncentraciju, blagotvorno utiču na nervni sistem, ojačavaju mišiće i srce, a utiču i na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela.
1. Gubitak kilograma
Jedna šoljica tikvica sadrži samo 19 kalorija, bogata je vodom i sadrži zdrava vlakna.Ta kombinacija pomaže da se osećate sito što dovodi do toga da unosite manje kalorija u celini. Kao i većina voća i povrća, i tikvice su prirodno siromašne masnoćama i kalorijama, a ipak mogu zasititi.
Pročitajte još: Miloš Biković na teškim mukama: Pogledajte ko mu zadaje ozbiljne probleme (VIDEO)
2. Čuvaju srce
Sa svakom šoljicom izrezanih tikvica dobićete jedan gram vlakana, ali nemojte da vas zavara naizgled mala količina. Što se vlakana tiče, svaki se gram doprinosi dobrom zdravlju srca. Vlakna su presudan deo zdrave ishrane, koja snižava nivo holesterola. Konzumiranje hrane bogate vlaknima smanjilo je učestalost koronarnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog creva, zaključeno je u studiji koja je objavljena u časopisu "The Lancet".
3. Pospešuju probavu
Tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna koja pomažu samoj probavi. Sadržaj vode u tikvicama takođe pomaže u ukupnoj hidrataciji i probavi, pomažući hrani da lakše prolazi kroz gastrointestinalni trakt.
Pročitajte još: Jelo pre treninga? Evo šta i kada treba da se nađe na meniju
4. Bogata je vitaminom B6
U jednoj šoljici tikvica nalazi se i 11 posto dnevnih potreba za vitaminom B6. Ovaj vitamin važan je za održavanje nervnog i imunološkog sustava zdravim.
Pročitajte još: Naučite kako se jede ŽIVA KOPRIVA i direktno unesite vitamine: Bodlje se uklanjaju jednostavnim potezom (VIDEO)
5. Bogata je vitaminom C
Šoljica tikvica osiguraće vam četvrtinu dnevne potrebe za vitaminom C koji deluje kao antioksidans kako bi zaštitio vaše ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljne hrane što je dobar razlog da se tikvice jedu zajedno sa lisnatim povrćem poput spanaća ili kelja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK