Nikada nemojte prati KUHINJSKE KRPE i PEŠKIRE zajedno: Postoji jak razlog!

25. 06. 2021. 000000 18:00

Foto: Piksabej

Pored brisanja suđa, kuhinjskim krpama često obrišemo ruke tokom kuvanja, ali ih koristimo i tokom čišćenja kuhinjskih površina.

Zbog česte primene, kuhinjske krpe su uglavnom mokre, i zbog toga su idealno mesto za razvoj raznih bakterija i klica.

Pročitajte još: MRLJE NESTAJU! Da biste napravili DOMAĆI DETERDžENT trebaće vam 4 SASTOJKA i 10 minuta

Ako kuhinjske krpe peremo zajedno s peškirima, bakterije i klice se vrlo lako mogu prošiti i na njih, stoga stručnjaci preporučuju da se kuhinjske krpe i peškiri peru odvojeno na visokim teperaturama.

Ukoliko kuhinjske krpe i peškire peremo zajedno u veš mašini, može doći do kontaminacije i širenja štetnih bakterija i klica, pa peškiri kojima brišemo i lice, neće biti u potpunosti čisti.

Ovu grešku skoro svi prave, ali kao što razdvajamo odeću po boji i materijalu, moramo razdvajati i krpe od peškira.

Foto: Piksabej

Prilikom pranja važna je i količina praška - treba da ga sipati dovoljno, jer ušteda na prašku može uticati na čistoću veša.

Kako prati krpe, a kako peškire?

Stručnjaci takođe savetuju da se u mašinu prilikom pranja kuhinjskih krpa ubaci malo sirćeta i sode bikarbone, kako bi nestali mirisi koje krpe često pokupe tokom kuvanja.

Pored toga, za krpe nije preporučljiv omekšivač jer ih bespotrebno opterećuje hemikalijama, a može uticati na njihovo upijanje.

Foto: Piksabej

Za razliku od kuhinjskih krpa, omelkšivač se može koristiti prilikom pranja peškira, ali u manjim količinama u odnosu na ostali veš.

Takođe, peškire treba prati na svaka četiri dana i to najbolje na 90 stepeni, kako bi se izbeglo širenje bakterija.

Foto: Piksabej

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU