Vreme je za VIŠNJE: Voće puno zdravlja, koje čuva sve svoje nutritivne vrednosti ČAK I KAD SE ZAMRZNE!

17. 06. 2021. 000000 13:34

foto: Piksabej

Zbog mnogih svojstava koja poseduje, višnju nazivaju i "plemenitim voćem".

Počela je da se uzgaja još pre dva i po milenijuma, na prostorima Turske i Grčke. Danas je najviše ima u Evropi i jugozapadnoj Aziji, a kod nas se najviše uzgaja u južnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Pročitajte još: Stižu KAJSIJE: Pojedite samo DVE voćke dnevno, i učinićete ČUDO za svoj organizam

Zašto je višnja zdrava?

Višnja je voće bogato vitaminima c, a, e, zatim antioksidansima i selenom. Najveći deo višnje čine voda i vlakana. U svom sastavu poseduje od 80-85% vode.

Osim vode, svaka višnja u plodu sadrži male količine šećera, organskih kiselina, tanina, pektina. Izuzetno je bogata ugljenim hidratima i glukozom, a predstavlja i pravu riznicu kalijuma.

foto: Piksabej

Zbog sadržaja vinske, jabučne i limunske kiseline, višnja deluje osvežavajuće na organizam. Lako je svarljiva, ne izaziva gastrointestinalne probleme, i nije teška za želudac.

Višnja okrepljuje, osvežava i hidrira. Sadržaj šećera joj je vrlo nizak, pa je možete jesti u neograničenim količinama, i zbog toga se često preporučuje i dijabetičarima.

Medicinska istraživanja su pokazala da plodovi višnje sadrže supstance sa antioksidativnim i antiupalnim dejstvima. Zahvaljujući ovim sastojcima, višnja u ishrani može biti korisna u sprečavanju srčanih problema, artritisa i mnogih drugih oboljenja.

Pročitajte još: BOROVNICA: MALO, ali MOĆNO VOĆE koje ima minimalan broj KALORIJA

Sastojak kumarin, koji višnja takođe poseduje, ima sposobnost da smanjuje gustinu krvi, zbog čega su višnje dobre u prevenciji arterioskleroze i malokrvnosti.

Sok od višnje

Ukoliko želite da se oslobodite tegoba u zglobovima i kostima dovoljno je popiti čašu soka od višnje. 

Naučnici su izračunali da čaša soka napravljena od 20 bobica višnje menja jedan aspirin.

NJeno blagotvorno dejstvo na zglobove i kosti objašnjava se time što ona svojim sastavom smanjuje količinu mokraćne kiseline, glavnog krivca za tegobe u koštano-zglobnom sistemu.

foto: Piksabej

Sok od višnje delotvoran i kod nesanice, što je dokazao naučnik dr Vilfred Pigeon, psihijatar sa Univerziteta Ročester u NJujorku. On je sproveo istraživanje u kojem su dobrovoljci ujutru i uveče pili po čašu nezaslađenog soka od višanja, i došao je do zaključka da su spavali bolje od onih koji su pili neki drugi sok.

Pročitajte još: Napravite DOMAĆI SOK OD ARONIJE, i popijte čašu punu zdravlja (RECEPT)

Dr Pigeon tvrdi da je ovakvo delovanje soka posledica visoke koncentracije melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja i buđenja.

Višnja u domaćinstvu

Višnja se u domaćinstvima koristi na razne načine: od konzumiranja svežeg ploda, kao i soka o kojem je bilo reči, pa sve do džemova, kompota i slatkog.

foto: Piksabej

Višnja je jedno od omiljenog voća kada je u pitanju pravljenje poslastica, u vidu torti i kolača.

Pročitajte još: Recept za domaći sladoled: Čaša višanja i eto i slatkog zadovoljstva

Od smrzmute višnje najčešće se prave sirupi, sladoledi i kremovi.

 Pored soka, od višanja se pravi još jedno piće - višnjevača, odnosno liker ili rakija od višnje.

Kako se zamrzava višnja

Plodove višnje treba pažljivo odabrati, izbaciti oštećene ili suviše zrele. Obratite pažnju na prezrele plodove, jer su mekani i puštaju sok.

Takođe, portrebno je skloniti grančicu i lišće.

foto: Piksabej

Nakon toga, višnja se opere nekoliko puta prvo rukama, pa onda u mlakoj vodi.

Pročitajte još: VIŠNJE čuvajte u kutiji, MALINE u papirnatoj kesi, a ostalo voće na SLEDEĆI NAČIN

Oprane plodove višnje potom treba dobro posušiti papirnim ubrusima, pa je odložiti u kesice za zamrzavanje, ili odgovarajuće posude, i zamrznuti.

Ukoliko čuvate višnje na sobnoj temperaturi, tokom dana izgubiće do 10% sadržaja askorbinske kiseline, a kada se zamrznu, to će se desiti samo šest meseci nakon skladištenja.

Zamrznute višnje zadržaće oko 100% vitamina u prvih šest meseci skladištenja, i do 90% u narednom periodu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU