Uzmite CRNI LUK i napravite jedan ručak za dva dana: Ko god je jeo ovo jelo, ostao je BEZ TEKSTA (RECEPT)
Ovo jelo ćete spremiti sa zadovoljstvom jer ćete moći da ga jedete dva dana. Narednog dana je dovoljno samo da ga zagrejete u rerni, a ukus će ostati fenomenalan.
Iako je za naziv ovog jela "sogan dolma" malo ko čuo, recept i njegova priprema biće vam i te kako poznati, ako ste makar jednom u životu pravili punjene paprike.
Pročitajte još: Mrzi vas da kuvate? Punjene KROMPIRE mogu da spreme i deca! (RECEPT)
Sogan dolma na turskom znači punjeni luk. Dolma je inače naziv koji se koristi za bilo koje punjeno povrće - tikvice, paradajz, paprike, luk.
Ovo jelo pripremom i izgledom podseća na punjene paprike, ali mu crni luk daje posebnu aromu, a začini ukus orijenta.
Sogan dolma, odnosno punjeni luk, prvo je postao popularan u Bosni, pa je potom došao kod nas.
Sastojci:
500 grama junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
150 grama pirinča
10 većih glavica crnog luka
začini po želji: slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
2 dl pasiranog paradajza
4-5 kašika ulja
1 puna kašika brašna
Pročitajte još: PUNJENE PAPRIKE kakve do sada niste probali! (VIDEO)
Priprema:
Luk očistite i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon tog vremena izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi.
Od ohlaćenog luka polako odvajate unutrašlje slojeve.
Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi.
Pročitajte još: Božanstveni punjeni modri patlidžan, a mogu i tikvice! (RECEPT)
U spoljašnji sloj luka sipajte pripemljenu smesu i slažite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.
Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta.
Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.
Idealan prilog uz sogan dolmu je pavlaka i pire od krompira.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU