NJOKE sa paradajz sosom: Omiljeni ručak Italijana, koji možete spremiti na brzinu! (RECEPT/VIDEO)
NJoke su vrsta testenine koje se sastoje od testa koje se može napraviti od griza, običnog pšeničnog brašna, jaja, sira, krompira, prezli, kukuruznog brašna ili sličnih sastojaka, i eventualno arome začinskog bilja, povrća, kakaa ili suvih šljiva.
NJoke savršeno idu uz paradajz sos sa sirom.
Recept za njoke
Sastojci:
-
1 kg krompira
-
300 g brašna za testo
-
1,5 kašičica soli
-
1 jaje
-
125 g rikote (opciono)
-
25 g parmezana
Priprema:
Skuvajte krompir i ostavite da se osuši na ubrusu. Kad se prohladi, izrendajte ga. Sipajte brašno i so, uvaljajte testo. Napravite udubljenje na sredini testa za jaje i sir. Uvaljajte testo. Oklagijom ga razvucite na debljinu koja vam odgovara za njoke (obično je to pravougaunik dužine 30 cm i širine 10 cm). Isecite na trake dužine oko 10 cm i nožem isecite njoke.
Pročitajte još: ČOKOLADNI VAFLI: Kolač fantastičnog ukusa! (RECEPT/VIDEO)
Loading...
Recept za paradajz sos za njoke
Sastojci:
- 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja, plus 1 kašika
- 4 stabljike svežeg lista peršuna, 4 stabljike svežeg origana, 2 stabljike svežeg ruzmarina, 2 stabljike svežeg bosiljka, plus još 2 stabljike za ukrašavanje (možete ih zameniti sušenim)
- 1/2 crnog luka, isečenog na kockice
- 3 čena belog luka
- konzerva paradajz sosa (možete koristiti i svež paradajz)
- so i biber
- Prstohvat tucane paprike
- 1/4 šolje pavlake (po želji)
- pola kilograma krompira
- Kuglice mocarele
- 1/2 šolje parmezana
Pročitajte još: Hrskavi BRUSKETI za laganu i brzu večeru koju svi obožavaju! (RECEPT/VIDEO)
Priprema:
1) Dodajte 1/4 šolje maslinovog ulja u tiganj ili šerpu na srednje jakoj vatri. Dodajte peršun, origano, ruzmarin i 2 stabljike bosiljka i pržite oko 5 minuta ili dok biljke ne postanu hrskave.
2) Uklonite začinsko bilje, a zatim u ulje dodajte crni i beli luk, smanjujući vatru ako je potrebno, kako bi se luk nežno izdinstao, da ne porumeni. Dinstajte dok luk ne postane proziran, oko 5-7 minuta, a zatim dodajte paradajz sos (možete koristiti i svež paradajz).
3) Sipajte so, biber i tucanu papriku i dinstajte 30-40 minuta ili dok se sos ne zgusne, povremeno mešajući. Umešajte pavlaku i sklonite je sa ringle.
4) U međuvremenu, stavite vodu u lonac da proključa i dodajte njoke. Obavezno sipajte so u vodu i kuvajte dok njoke ne isplivaju na površinu.
5) Ocedite, a zatim njoke stavite u kuvani sos. Prelijte prepolovljenim kuglicama mocarele i pospite parmezanom, a zatim prelijte maslinovim uljem.
6) Pecite 5-8 minuta ili dok se sir ne otopi, a vrhovi ne postanu hrskavi. Ukrasite dodatnim listićima bosiljka i odmah poslužite.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU