Da li znate kako začinske i ukusne biljke utiču na naše zdravlje?
Jela bez dodatka bosiljka, peršuna, origana i ostalih aromatičnih travki su nam gotovo nezamisliva. Jeste li se ikad zapitali koja se to lekovita svojstva kriju u ovim začinskim biljkama koje uveseljavaju naša nepca? Sigurni smo da ćete biti iznenađeni novim saznanjima.
Pročitajte još: MED OD BOROVIH IGLICA - tradicionalan recept: Pune su vitamina C, podižu imunitet i oslobađaju vas upornog kašlja! (RECEPT/VIDEO)
Bosiljak ublažava bol
Naime, ulja bosiljka kriju komponentu zvanu eugenol koji ima antiupalna svojstva i ublažava bol.
Mirođija
sjajno rešava probleme štucanja. Istraživanja su pokazala da čaj skuvan od mirođije trenutno zaustavlja štucanje, dok ste rekli „keks“.
Menta
Odlična je za bolove u stomaku. Listovi mente pomažu u borbi protiv nadutosti, stomačnih grčeva i mnogih drugih problema uzrokovanih lošom probavom.
Sveže začinsko bilje čuvajte u malim teglicama u koje ćete nasuti malo vode, pokrijte ih plastičnom folijom i čuvajte u frižideru
Origano ojačava imunitet
Ova biljčica bez koje nam je pizza nezamisliva je veoma snažan antioksidant i ima antibakterijska svojstva koja pomažu da se organizam izbori sa mnogim infekcijama i bolestima.
Peršun ojačava srce
Peršun je veoma bogat folnom kiselinom koja pomaže da se smanji prirodna amino kiselina u organizmu koja se zove homocistein. Ova amino kiselina može da ošteti krvne sudove i na taj način poveća rizik od srčanog udara.
Ruzmarin poboljšava vid
Najnovija istraživanja su utvrdila vezu između kiseline koja se krije u ruzmarinu i zaštite od oštećenja mrežnjače oka.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU