MED OD MASLAČKA: Pročišćava krv i pomaže u lečenju jetre! (RECEPT/VIDEO)
Cela biljka maslačka je lekovita, od korena, pa sve do lista i cvetova. Razni sirupi i napici se prave od maslačka u narodnoj medicini.
Od korena i cvetova se pravi čaj, ne naročito lepog ukusa, dok se od cvetova pravi i čuveni "med" od maslačka.
Lekovita svojstva maslačka?
-
pospešuje lučenje žuči
-
deluje kao diuretik
-
čisti krv
-
pojačava rad bubrega
-
pomaže kod lečenja gihta
-
pomaže kod reumatizma
-
pomaže kod lečenja gihta
-
reguliše nedostatak apetita
-
ublažava menstrualne bolove
-
pomaže kod regulisanja šećera u krvi
Maslačak se u slatkoj varijanti koristi u obliku sirupa (meda) i marmelade.
Recept za "med" od maslačka
Sastojci: 400 žutih cvetova maslačka, 1 kg šećera, 2 cela limuna, 1 kašičica limuntusa.
Postupak:
Cvetove maslačka operite, pa ih prelijte hladnom vodom i ostavite da stoje 24 sata. Sutradan ih procedite (istisnite sav višak tečnosti). Cvetove stavite u šerpu i prelijte sa 500 ml prokuvane i prohlađene vode.
Kuvajte cvetove u vodi 15 do 20 minuta, pa dodajte šećer i sitno iseckan limun i limuntus. Sve zajedno kuvajte još 10 minuta, dok se masa ne zgusne. Na kraju biste trebali da dobijete boju meda.
Sirup ostavite da se ohladi. Dobro ohlađen procedite kroz gazu, pa kratko još jednom prokuvajte (2-3 minuta). Opet ostavite da se ohladi, pa sipajte u flašu. Čuvajte u frižideru.
Pročitajte još: Seme MLADE KOPRIVE diže iz mrtvih: Pucaćete od energije i libida! (RECEPT/FOTO)
Foto: Depozit
Recept za marmeladu od maslačka
Sastojci: 4 šolje cvetova maslačka, 4 šolje vode, 4 šolje šećera, 1 kesicu agar agar biljke (prirodno sredstvo za želiranje)
Postupak: "Očerupajte" sve cvetove i i samo žuti deo (latice) ubacite u šerpu. Prelijte vodom i kuvajte ga 10 minuta dok ne provri. Procedite tečnost kroz cediljku. Možete dodati i sok polovine narandže kako biste podigli aromu marmelade. Pustite da provri, pa dodajte šećer.
Kada se šećer istopi, dodajte sredstvo za želiranje, pa kada se sve zgusne, marmeladu prespite u zagrejane tegle.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU