SOČIVO su jeli i STARI EGIPĆANI, a danas ga zapostavljamo: Koliko je važno u ishrani?
Postoje namirnice koje uglavnom zaboravljamo i ne znamo koliko mogu da doprinesu zdravlju organizma.
Jedna takva namirnica je sočivo. Smatra se jednim od najstarijih hranljivih sastojaka na svetu, a Egipćani su sočivo nekada smatrali kraljevskom namirnicom. Slično je kao pasulj, dolazi u raznim bojama, ali za razliku od pasulja, sočivo se nikada ne jede sveže već se prvo suši.
Pročitajte još: VITAMIN D se najviše nalazi u ovim vrstama ribe: A ovo je njegov jedini biljni izvor
Lako je dostupna namirnica, pristupačna i poprilično je prilagodljiva, tako de može biti dodatak u supama, salatama, umacima i varivima.
Sočivo i zdravlje
Sadrži 12 grama proteina i devet grama vlakana. Takođe bogato je antioksidantima i mineralima, uključujući folate, gvožđe i mangan. Sočovo sadrži i kalijum, kalcijum i magnezijum, što može povoljno da utiče na regulaciju krvnog pritiska.
Dodavanje vlakana u ishranu možete sa smanjite nivo lošeg holesterola i time rizik od srčanih bolesti.
Pročitajte još: Koji je najzdraviji način da koristimo POVRĆE? Banane svi jedemo pogrešno
NJegova vlakna pomažu u održavanju zdravlja creva, kontroliše šećer u krvi, smanjuje težinu i mogućnosti razvoja dijabetesa.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU