SOČIVO su jeli i STARI EGIPĆANI, a danas ga zapostavljamo: Koliko je važno u ishrani?

Kristina LJubisavljević

10. 06. 2021. 000000 21:30

Foto: Deposit

Postoje namirnice koje uglavnom zaboravljamo i ne znamo koliko mogu da doprinesu zdravlju organizma.

Jedna takva namirnica je sočivo. Smatra se jednim od najstarijih hranljivih sastojaka na svetu, a Egipćani su  sočivo nekada smatrali kraljevskom namirnicom. Slično je kao pasulj, dolazi u raznim bojama, ali za razliku od pasulja, sočivo se nikada ne jede sveže već se prvo suši.

Pročitajte još: VITAMIN D se najviše nalazi u ovim vrstama ribe: A ovo je njegov jedini biljni izvor

Lako je dostupna namirnica, pristupačna i poprilično je prilagodljiva, tako de može biti dodatak u supama, salatama, umacima i varivima.

Sočivo i zdravlje

Sadrži 12 grama proteina i devet grama vlakana. Takođe bogato je antioksidantima i mineralima, uključujući folate, gvožđe i mangan. Sočovo sadrži i kalijum, kalcijum i magnezijum, što može povoljno da utiče na regulaciju krvnog pritiska.

Dodavanje vlakana u ishranu možete sa smanjite nivo lošeg holesterola i time rizik od srčanih bolesti.

Pročitajte još: Koji je najzdraviji način da koristimo POVRĆE? Banane svi jedemo pogrešno

 NJegova vlakna pomažu u održavanju zdravlja creva, kontroliše šećer u krvi, smanjuje težinu i mogućnosti razvoja dijabetesa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU