JAGODE SVEŽE ČAK 2 NEDELJE! Ako stavite ovo u posudu sa JAGODAMA, neće biti gnjecave!

04. 06. 2021. 000000 19:15

Foto: Deposit

Piajce se uveliko crvene, a omiljeno voće, kako onih najmlađih, tako i najstarijih, sada možete kupiti na gotovo svakom ćošku.

Kupovanje i čuvanje

Pri kupovini obratite pažnju na sledeće

-jagode treba da imaju peteljke, da budu zrelih, sočnih i crvenih plodova bez belih ili zelenih vrhova. Neoprane jagode čuvajte u frižideru maksimum dva dana. Oprane jagode možete i da zamrznete tako što ćete ih staviti u jednom sloju na tacnu, posuti šećerom i ostaviti da se zamrznu. Tek nakon toga spakujte ih u plastične kesice. S obzirom na to da voće sadrži veliki procenat vode i osetljive komponente arome, njihovo čuvanje u zamrznutom obliku je otežano, pa ih koristite za pripremu kremova i sladoleda u roku od najviše 12 meseci.

Najveći sastavni deo jagoda čine voda i ugljeni hidrati.

Kako da jagode ostanu sveže

Ako stavite voće, poput jagoda, u staklenu teglu i držite i u frižideru, ostaće sveže dve do tri nedelje“, kaže ona.

Ukoliko na dno posude stavite salvetu i jednu odozgo, ona će upiti višak vlage i tako omogućiti da jagode budu duže sveže i ne postanu gnjecave.

Možete sačuvati svežinu jagoda i ukoliko u vodu dodate malo sirćeta i potopite ih na 20-ak sekundi, zatim ih isperete i osušite.

Jagode imaju mali broj kalorija

Jagode se odlikuju nutritivnim vrednostima koje ih preporučuju da se nađu na trpezi svakoga ko vodi računa o svom zdravlju, kao i kilaži.

One imaju vrlo mali broj kalorija, a uz njih i sjajne vitamine i minerale, te su odličan izvor mnogih blagotvornih nutrijenata, a istovremeno sjajne za sve kojima je kalorijska vrednost važan faktor pri odabiru namirnica koje će konzumirati.

Najveći sastavni deo jagoda čine voda i ugljeni hidrati, a evo tačne nutritivne vrednosti, izračunate prema 100 grama sirovih jagoda: