SLATKI krompir: Savršen odabir za lagani obrok i tokom dijete (FOTO/RECEPT)
Slatki krompir ili batat je fantastična namirnica za sve one koji vole ukus kropmpira, ali ne žele d aunose višak skroba i ugljenih hidrata u organizam. One je vrlo ukusan, brzo zasiti, a istovremeno ima nizak glikemijski indeks i pogodan je i za ishranu dijabetičara.
Pročitajte još: Pravimo sami MASKU PROTIV BORA: Potrebna su vam tri sastojka, a glavni je kafa
Nutricionistkinja Tatjana Popović savetuje da se koristi u salatama sa rukolom, pekan orasima i biljnom fetom i dresingom od meda i limuna.
Sastojci za batat salatu:
Pročitajte još: Razlika između TOPLE I HLADNE VODE: Kako deluju na zdravlje organizma?
- 600-700 grama batata, oguljenog i iseckanog na kolutove (veće kolutove presecite na polumesece)
- pola kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- 100 grama rukole
- pola šolje pekan oraha
- 60 grama biljne fete
Sastojci za preliv:
Pročitajte još: Novo ŠOKANTNO svedočenje Merime Isaković: Evo kakvu "OSVETU" sprema Branislavu Lečiću
- 1 kašika organskog meda
- 1 kašika svežeg soka od limuna
- 1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
- pola kašičice dižon senfa
- so i biber po ukusu
Priprema zdrave salate:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U posudu stavite batat, koji ste prethodno iseckali na kolutove, te ga prelijte maslinovim uljem i dodajte so i biber po ukusu. Poslažite ga u tepsiju i pecite 20 minuta. Zatim ga okrenite i pecite dodatnih 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
Pročitajte još: MASLINOVO ULJE kao rešenje za suve pete: Potrebna su samo tri koraka
U međuvremenu stavite sve sastojke za preliv u šolju, te ih promešajte kako bi se sjedinili. Propržite pekan orahe bez ulja na tiganju oko 3 minuta na srednje jakoj temperaturi.
Da biste dobili salatu, pomešajte batat, rukolu, biljni sir, pekan orahe, te sve prelijte dobijenim dresingom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU