Namirnice koje nikako ne treba podgrevati: Ovo povrće na prvom mestu
Slažemo se da je priprema veće količine hrane bolja, pogotovo jer je možemo podgrevati tokom nedelje i sebi olakšati. Ipak, iz zdravstvenih razloga to nije dobra opcija, evo zašto.
Nutricionistkinja Serena Pun objašnjava da što više podgrevamo hranu, to su veće šanse za razvoj bakterija i gubitak hranljivih sastojaka, ukusa i teksture. Ne samo da gube hranljiva svojstva, već dodatno zagrevanje hrane predstavlja opasnost po zdravlje. Evo koje su to namirnice.
Pročitajte još: Koliko traju začini? Pokazatelji da je potrebno da ih zamenite
Krompir
Svima je omiljen, složićete se. Veoma je ukusan, sadrži veliku količinu vitamina C, a prema studijama on sadrži čak 27mh ovog vitamina. Podgrevanjem se može izgubiti ogroman deo hranljivog potencijala, a može doći i do velikog razvoja bakterija.
Biljno ulje
Iako vam se čini da je prženje na ulju bolji izbor od onog na masti, grdno ste se prevarili. U ovo spadaju maslinovo ulje, ulje avokada, sojino i mnoga druga. Oni sadrže nezasićene masne kiseline, a kada se izlože vrućini i ohlade se, pretvaraju se u masne kiseline koje mogu izazvati upale u telu, a mogu dovesti i do razvoja srčanih bolesti - upozorava nutricionistkinja Serena.
Ostalo povrće
Ovde je posebno važno obratiti pažnju na cveklu, šargarepu i zelenu hranu, koja može biti i opasna i korisna za organizam. "Termičko obrađivanje hrane sa nitratima na visokoj temperaturi se može pretvoriti u nitrozamine, koji su kancerogeni", objasnila je Pun. Stoga, podgrevanje ovog povrća nikako nije preporučljivo.
Pročitajte još: Jeftino rešenje za KAMENAC: Ovaj PRAH imate svi u kuhinji, a čini čuda! (RECEPT)
Pre nekoliko godina Evropska komisija je zasedala i istakla da je podgrevanje spanaća veoma opasno. Utvrđeno je da on sadrži visoku koncentraciju nitrata, koji mogu biti opasni i kancerogeni ukoliko se često podgrevaju, prenosi "Huff Post".
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU