Koliko traju začini? Pokazatelji da je potrebno da ih zamenite
Kada ste poslednji put proveravali začine koje imate u kući? Iako začini ne mogu da se pokvare trebalo bi da obratimo pažnju na nekoliko detalja.
Začini bi trebalo da budu jako mirisni, pa ukoliko ne osećate mirise veroavatno neće biti dovoljno jak da pravilno aromatizuje hranu.
Pročitajte još: Jeftino rešenje za KAMENAC: Ovaj PRAH imate svi u kuhinji, a čini čuda! (RECEPT)
Ako koristite začine u listu, poput peršuna ili ljuske origana, ponekad je promena boje dobar pokazatelj da je vreme da ih zamenite. Celi začini poput zrna bibera, aleve paprike i karanfilića mogu da traju od tri do četiri godine. Mleveni začini mogu trajati i do tri godine, ali lisnato bilje obično ima rok trajanja oko godinu dana.
Kako da čuvamo začine?
Čuvajte ih u hermetički zatvorenim kutijama, na tamnom mestu daleko od toplote. Posipanje začina direktno iz kutije u šerpu u kojoj kuvate to će omogućiti ulazak toplote, pa će se i brže promeniti njihova jaka aroma. Ali ukoliko pospete začine u ruku pre nego što ih dodate u hranu ostaće duže sveži.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU