Recept za NAJSOČNIJU baklavu sa pistaćima! (RECEPT/FOTO)
Sastojci: 800 gr kora za baklavu, 300 gr mlevenih oraha, 150 gr mlevenih pistaća, 4 kasike griza, 4 kašike šećera, 150ml ulja za premazivanje kora, 150 gr sećera za posipanje kora i još 150 ml ulja i 150 gr maslaca za zalivanje baklave.
Trik koji će vam pomoći da se baklava ne prepeče: Kada poslažete sve kore i filove, stavite još jednu koru preko, koja će biti zaštita tokom pečenja.
Priprema:
1) Prvo pripremite šerbet tako što ćete pomešati 800 ml vode i 800 grama šećera. Kuvajte 15-20 minuta i pred kraj, dodajte sok od jednog limuna. Ostavite šerbet da se ohladi, jer se za prelivanje koristi isključivo hladan.
Pročitajte još: Recept za DOMAĆI sladoled od pomorandže: Potrebna su vam samo OVA četiri sastojka! (RECEPT/VIDEO)
2) Pleh premazati uljem. Kore izrezati na veličinu pleha. Orahe, pistaće, griz i sećer izmešati. Prvo poređajte 3 kore, premazane samo uljem i šećerom. Četvrtu koru posuti mešavinom oraha,pistaća, griza i šećera. Petu samo sećerom i uljem, šestu mešavinom. I tako sve dok se ne potroši smesa. Na kraju premazati 3 kore samo uljem i šećerom, isto kao i na početku. Ostaviti po strani jednu celu koru. Baklavu iseći u željenom obliku. Zagrejati 150 ml ulja i 150 gr maslaca, pa preliti preko isečene baklave. Preko baklave staviti onu jednu koru koju smo izdvojili, prekriti baklavu, kako ne bi izgorela tokom pečenja.
Pročitajte još: Brza i ukusna VEGANSKA večera koju ćemo svi obožavati - palačinke sa spanaćem! (RECEPT/FOTO)
3) Peče se na 220 stepeni, oko 50 minuta. Za najbolje rezulate, nakon prvih deset minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni, a da pred sam kraj vratite na 220 stepeni. Kada se ispeče, skinite zaštitnu koru, prelijte šerbetom i ostavite da se ohladi.
Dekorisati seckanim ili mlevenim pistaćima.
Loading...
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU