Kako da se hranimo prema tipu KRVNE GRUPE: Poslušajte fenomenalne savete višestrukog šampiona Dušana Savića

13. 05. 2021. 000000 16:00

Foto: Instagram printscreen/dusansavic

Dušan Savić, višestruki pet puta državni šampion u svim federacijama, drugi na Balkanu, treći u Evropi i peti na “Mr Universe”,  a takmiči se i u sportovima snage kao što je benč pres što su dve nespojive discipline.

Pročitajte još: Evo zbog čega bi trebalo ove namirnice da jedete svaki dan!

Kako bi na pravi način održavao svoju formu i uvek bio u vrhu, Dušan mora zdravo da se hrani, a svoje iskustvo odlučio je da podeli i sa našim čitaocima: Dao je savete kako bi trebali da se hranimo prema našoj krvnoj grupi.

Foto: Privatna arhiva

- Kada govorimo o ishrani jako je puno parametra koji se moraju znati o datoj osobi na osnovu kojih se sastavlja idealna ishrana. Na primer jedan od niza parametara je upravo i krvna grupa, pa se shodno tome ishrana jako razlikuje -kaže Dušan i objašnjava:

Nulta krvna grupa 

- 0 krvna grupa je najstarija i ona treba da se hrani iskljucivo mesom (proteinima), odgovaraju joj sve vrste mesa, dok je UH (uglejnih hidrata) brzo goje.
- 0 krvna grupa treba od mesa jedino izbegavati svinjetinu, slaninu i šunku.
- Mlečni proizvodi nisu preporučljivi za 0 krvnu grupu, kao ni žitarice (belo brašno).
- 0 krvna grupa mora da izbegava crni čaj, kafu, slatka gazirana pica, belo vino!

BLIC SAVETI VIŠESTRUKOG ŠAMPIONA:
- OBAVEZNO izbaciti alkohol, peciva iz pekara jer imaju trans masti, izbegavanje belog šećera i belog brašna.
- Sto više povrća koja u sebi sadrže vlakna (blitva, zelena salata...)
- Šampinjoni (pečurke) imaju dosta vlakna u sebi.
- Morate piti NAJMANJE 2L vode/dnevno (čiste vode)
- AEROBNI TRENING zahteva MASTI kao energiju, dok TRENING SA TEGOVIMA zahteva UH kao energiju. 
DEBLJI LJUDI treba više koristiti masti, a manje UH (ugljene hidrate).
MRŠAVI LJUDI više UH (ugljene hidrate) nego masti.

AB krvna grupa

- Pripadnici ove grupe imaju osetljive organe za valjenje.

- Najviše trebaju jesti proteine mesa, posebno: jagnjetina, ovčetina, zečetina i ćuretina, kloniti se piletine. 

- Treba izbegavati svo dimljeno ili konzervirano meso. 

- Veoma su im korisni mlečni proizvodi,(jogurt, kefir i bezmasna kisela pavlaka), koji se lakše vare. 

A krvna grupa

- Krvnu grupu A karakteriše osetljiv digestivni trakt.

- Osobama krvne grupe A pogoduje i vegeterijanska ishrana.

- Za ove osobe je od značaja da jedu hranu u što je moguće više prirodnom obliku, svežu i nepreradjenu. 

- Osobe krvne krupe A meso skladište kao mast. Jedući crveno meso, postaju leni i raspolažu sa manje energije. 

- Od mesa dati prednost živinskom u odnosu na crveno meso. 

- Treba izbegavati mesne preradjevine (šunka, viršle, mesni narezak). 

B krvna grupa

- Ovaj tip krvne grupe je jedino povlašćen u uživanju mlečnih proizvoda. 

- Ljudi s ovom krvnom grupom imaju tolerantne organe za varenje i manjak želudačne kiseline.

- Najznačajni faktor koji utiče na povećanje telesne težine kod osoba krvne grupe B su kukuruz, heljda, sočivo, kikiriki, pšenica i susamovo seme. *Ukoliko ste premoreni ili patite od poremećaja imunog sistema, trebalo bi da jedete jagnjetinu, ovčetinu ili zečetinu nekoliko puta nedeljno.

Foto: Pixabay

Šta je sa voćem pitaju me ljudi?  Voće je zdravo?!...digresija je koju toliko često čujemo.  "Nature candy" kako je nazivaju Amerikanci ili fruktoza je šećer čija uloga je u procesu vežbanja zanemariva, ona ne puni mišić nego jetru i u  procesu potrošnje oslobađa se u krv tek kada potrošimo sve ostale rezerve što bi u pravilu kod rekreativaca značilo gotovo nikada, a znamo gde onda završava.

 

Sa voćem dobijemo i nešto vlakana i zanemarive količine vitamina. Često me pitaju sok od ceđenog voća je zdrav zar ne?!

Ceđenjem voća nastaje isti problem kao kod kuvanja hrane. Svi vitamini i minerali ostaju u kori voća ili samom mesu voća, koje bacamo, pijemo taj sok/vodu iz voća koja je puna šećera( fruktoze ili glukoze). To nije zdravo kao što ljudi misle, već nezdravo jer je sve šećer, pametniji izbor je da pojedemo voće nego da ga cedite.

Trendove nažalost diktira industrija hrane, a ne zdrav razum pa ćemo tako svaki dan u reklami čuti kako nam se za doručak preporučaju žitarice sa dužim vremenskim otpuštanjem i kako one znače zdravlje što je logično jer na jajima, šunki i slanini nema zarade".... 

S druge strane holesterol, trigliceridi nisu produkt njihovog unošenja u telo nego nutritivno bezvredne hrane bazirane na šećerima. Tada uz šećere kojima opterećujemo krvotok dodajemo i one koji nastaju raspadom naših mišića koji se ne mogu oporaviti jer mi možemo govoriti i želeti što god hoćemo na temu prehrane, činjenica je ta da smo napravljeni od proteina i jedino nas oni oporavljaju.

O RAZNIM SREDSTVIMA KOJA "POMAŽU" U SAGOREVANJU MASTI:

Često se propagira kako postoje razni fatburneri ili čajevi koji nas rešavaju masnih naslaga i zamisli ubrzavaju metabolizam. Fatburneri, čajevi, kafa i kojekakvi pripravci na čiji se učinak kunu njihovi distributeri u pravilu funkcionišu na isti način, deluju diuretski. 

Mišićna stanica lišena vode gubi mogućnost rada, a time i gubljenja masnih naslaga, tačnije oni ne ubrzavaju metabolizam nego ga usporavaju. Dobije se blic rezultat , a vrlo brzo sledi jojo efekt.. Kjuč gubljenja masnih naslaga je mišićni rast, time je PROTEIN jedini fatburner koji funkcioniše....

Pročitajte još: Ne bacajte koren zelene salate, odličan je za nervozu

 

NAČIN PRIPREME HRANE:

Svu hranu možete da: Grilujete, pečete u rerni, pečete na foliji, pečete na pari, kuvanje hrane izbegavajte iz razloga što se svi nutrijenti iz hrane oslobode u vodi koja se obično baci. Jaja mogu da se jedu kuvana ili kao kajgana (na teflonu ili pek papiru)

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU