Suplementi su napunili ordinacije alergologa, kaže doktor Jovičić

08. 05. 2021. 000000 08:30

Foto: Depozitfoto

Mnogi sada traže pomoć pošto su uvideli da im određeni suplementi, ili lekovi koje su uzimali preventivno, uzrokuju alergijsku reakciju.

Pročitajte još: Lek za krvne sudove nalazi se u svakom parku, uberite ga rano ujutru

Povećanje broja pacijenata koji traže pomoć alergologa proporcionalno je porastu potrošnje raznih preparata i vitamina za jačanje imuniteta. Analiza tržišta pokazala je da je potrošnja ovih preparata od početka epidemije porasla nekoliko puta.

Dodaci ishrani su doveli do porasta alergija!
Magija vitamina D
Vitamin D štiti kod alergije na hranu, a moguće i na razvoj alergijskog rinitisa i astme?- To treba uzeti sa rezervom, jer potrebno je da se obavi još ispitivanja do definitivnog zaključka - kaže dr Žikica Jovičić. - I preparati vitamina D sadrže konzervanse i aditive koji imaju svoj alergogeni potencijal.

Nekritički se piju razni "dodaci ishrani", što je dovelo do porasta alergija. Ali, na snažnu reakciju organizma nisu ostali imuni ni oni koji su višestruko povećali unos voća i povrća, jer i među ovim namirnicama ima onih koje izazivaju alergijski odgovor ili pojačavaju osetljivost na polene biljaka.

Pročitajte još: Čaj od nane za lečenje akni? Bogat je antioksidansima i bori se protiv bakterijskih infekcija

Doktor Žikica Jovičić, alergolog i imunolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da praktično svi lekovi i pomoćna lekovita sredstva mogu da izazovu alergijske reakcije:

Alergijske reakcije mogu biti i veoma teške

- Kako u sastav tablete ulaze brojne supstance ta alergijska reakcija može da se javi kako na aktivnu supstancu, na primer neki antibiotik ili željeni vitamin, ili na pomoćne supstance. Sama alergijska reakcija na lek ili pomoćno lekovito sredstvo, aktivnu ili pomoćnu supstancu, ne razlikuju se po kliničkom ispoljavanju i težini - objašnjava dr Jovičić.

Koprivnjača i otok
Oni koji su alergični na neki od suplemenata ili lekova, najčešće, kako napominje dr Jovičić, imaju promene na koži -koprivnjaču. Nije retko ni da dođe do otoka sluzokože ždrela, otežanog disanja, gušenja i pada pritiska.

Pročitajte još: Vreme je za MLADI LUK: Star je hiljadama godina, a sva LEKOVITOST "leži" u njegovom ZELENOM delu

- Često pacijenti nisu svesni da preparati vitamina i minerala mogu da izazivaju alergijske reakcije, pa ih uobičajeno preskoče da navedu kada ih pitamo o lekovima koje su uzimali pre nastanka alergijske reakcije - kaže dr Jovičić.

LJudi najčešće nisu svesni da im preparati izazivaju alergijske reakcije.

O alergiji na pomoćne supstance možemo da govorimo ukoliko pacijent isti antibiotik toleriše od jedne farmaceutske kuće, a pri uzimanju istog od druge farmaceutske kuće razvija alergijsku reakciju. Praksa je pokazala da pacijenti alergični na pomoćne supstance obično imaju alergiju na više lekova.

Pročitajte još: MOĆNA BRUSNICA: Najukusniji prirodni antibiotik i SUPERHRANA za jačanje organizma

Postoji i alergija na banane Foto: Piksabej

Kada je o alergijama na voće i povrće reč, i ono može da uzrokuje reakciju, koja se ne razlikuje po kliničkom ispoljavanju od alergijskih reakcija na druge supstance.

Alergični na kivi i jabuke
Po učestalosti od voća su najčešće alergije na kivi, jabuke, breskve kruške, dinje, banane, a od povrća tikvice, krastavci, bundeva... procenjuje se da se ove alergije javljaju kod tri odsto populacije. Inako imaju potencijal pesticidi najčešće ne izazivaju alergijske reakcije, ali imaju mnoge druge neželjene efekte na ljudsko zdravlje.
Alergije na voće se najčešće vide posle sat-dva

- Alergije na voće i povrće mogu da se ispolje posle nekoliko minuta do nekoliko sati, najčešće sat do dva - kaže dr Jovičić. - Po intenzitetu mogu da budu blage, ali i teške životno ugrožavajuće reakcije. Među voćem i povrćem najveći alergeni potencijal ima koštunjavo voće: kikiriki, lešnici, bademi.

Alergija na hranu je najčešće oticanje u ustima

Alergija na hranu može da bude uzrok pojave koprivnjače, ali veoma često ona se manifestuje i kao sindrom oralne alergije.

Pročitajte još: Čaj od nane za lečenje akni? Bogat je antioksidansima i bori se protiv bakterijskih infekcija

- Kod ovog sindroma zbog ukrštene reakcije sa polenima pri konzumiranju svežeg voća i povrća kod pacijenata sa simptomima alergijskog rinitisa dolazi do pojave neprijatnosti u vidu peckanja, osećaja žarenje, svraba, povremeno minimalnog otoka u ustima i ždrelu - kaže naš sagovornik. - Na koje će voće i povrće reagovati zavisi od činjenice na koje su polene senzibilisani. Primera radi oni koji su osetljivi na polen breze reaguju alergijski i na jabuku.  I zaštita i rizik

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU